İzzet Melih Devrim ve Tezat romanı - Ağbaş, Sevinç (My University, 2003)
İzzet Melih Devrim (1887-1966), Kudüs'te doğar. Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğu farklı mekânlarda geçer. 1906 senesinde Galatasaray Mektebinden mezun olur. Hemen ardından İstanbul'da tütün rejisine girer ve 1925 yılına kadar burada görev yapar. Tütün rejisinin millîleştirilmesi ile farklı işlerde çalışan İzzet Melih, 1966 yılında Şişli'de vefat eder. İzzet Melih, Türk Edebiyatında ilk önce Fransızca yazdığı eserlerle tanınır. Galatasaray Sultanîsinde okurken edebiyatla uğraşan İzzet Melih, 1905 yılında yazdığı Can Sıkıntısı hikâyesiyle Les Annales mecmuası tarafından ikincilik ödülünü kazanır. Bu ödülden sonra dikkatleri üzerine toplayan yazar, 1909 senesinde Fecr-i Âtî topluluğuna katılır. Aynı yıl Fransızca piyesi Leyla'yı Beyoğlu Varyete tiyatrosunda oynatır. Bu piyesten sonra İzzet Melih, Beyoğlu çevresinde en çok tanınan edebiyat sanatçısı olur. İzzet Melih, 1915 yılında Tezat romanını kitap halinde bastırır. Daha önce bu romanı, 1909-1911 tarihleri arasında Resimli Kitap mecmuasında yayımlamıştır. 1918'de Sermet romanını neşreden yazar, eserin Fransızca tercümesini 1919 yılında yayımlar. İzzet Melih'in, roman ve tiyatro çalışmalarının yanında, mensur şiirleri, hikâyeleri, seyahat yazıları da vardır. Yazar, mensur şiirlerini, hikâyelerinin bir kısmını ve bazı mektup parçalarını Hüzün ve Tebessüm eserinde bir araya getirerek 1921 yılında kitap halinde bastırır. İzzet Melih, Her Güzelliğe Âşık eserinde, seyahat yazılarını, görüşlerini, hikâyelerini bir araya toplar ve 1938 yılında yayımlar. İzzet Melih, Resimli Kitap, Musavver Muhit, Mehasin, Şehbal mecmualarına makaleler; Vakit, Yeni Sabah, Akşam, Sabah, İstanbul gazetelerine ise etütler yazmıştır. Ayrıca Fransızca'dan birçok eser tercüme etmiştir. Üslûbunda, Fecr-i Âtî döneminin özelliklerini gösteren İzzet Melih, eserlerinde şairane duygular ve süslü kelimeler kullanmıştır.

İzzet Melih Devrim, (1887-1966), wasborn in Jerusalem. His childhood was in a lot of different countries Galatasaray School. After that, he immediately started tobacco business. He worked there by 1925. After the tobacco business was nationalized, he worked at different businesses. He died in Şişli, 1966. İzzet Melih was known first his French works of literature. He was interested in with literature when he was at Galatasaray School. He wan the second prize with the story of Can Sıkıntısı in 1905. It was given by Les Annales magazine. After the prize, he attracted peoples attertion. He joined the group of Fecr-i Âti in 1909. In the same year, he made the French play, Leylâ, play in the theatre of Beyoğlu Varyete. He was known most as a writer in Beyoğlu. İzzet Melih, published the novel Tezat as a book in 1915. He had published Tezat in Resimli Kitap magazine betmeen 1909 and 1911. he published the novel Sermet in 1918 and translated it into French in 1919. İzzet Melih, wrote not only novels and plays but also poems, stories and his travel notes. The writer collected his poems, some parts of his stories and his some letters in his work of Hüzün ve Tebessüm and published it as a book in 1921. İzzet Melih gut together his travel notes, ideas, stories in his work of Her Güzelliğe Âşık and published it in 1938. İzzet Melih wrote articles for Resimli Kitap, Musavver Muhit, Mehasin, Şehbal, magazines and for Vakit, Yeni Sabah, Akşam, Sabah, İstanbul newspapers. In addition, he translated alot of work of literature from French into Turkish. He used the writing styles of period of Fecr-i Âti, poetical ideas and literary words in his works of literature.
Keywords: Türk Edebiyatı