Müzik öğretmeni adaylarının müzik derslerindeki başarıları ile müzikal yaratıcılıkları arasındaki ilişki - Piji, Duygu (My University, 2003)
Bu araştırmada, müzik öğretmeni adaylarının müzik derslerindeki başarılarıyla müzikal yaratıcılıkları arasındaki ilişki ortaya çıkarılmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının müzikal yaratıcılıklarını ölçmek için, Torrance tarafından geliştirilen Sesler ve Sözcüklerle Yaratıcı Düşünme testi kullanılmıştır. Araştırmada 99 üniversite öğrencisi ile çalışılmıştır. Öğrencilerin 62'si kız, 37'si erkektir. Araştırmada, Bireysel Çalgı Eğitimi, Bireysel Ses Eğitimi ve Oyun-Dans-Müzik dersleriyle müzikal yaratıcılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni ile müzikal yaratıcılık arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Mezun olunan okul türü ile müzikal yaratıcılık arasında da anlamlı bir ilişki yoktur.

This study aimed at investigating the relationship between performances and musical creativity of trainee music teachers. In order to measure the musical creativity of trainee music teachers, Torrance's Thinking Creatively with Sounds and Words test was used. The subjects of this study were a group of 99 university students, consisting of 62 females and 37 males. It was found that there is a significant relationship between Personal Instrument Education, Personal Voice Education, Play-Dance-Music lessons and musical creativity. It was also found that there is no significant different between either musical creativity and sexual variables, or between the type of the school which has been graduated from and musical creativity.
Keywords: Müzik; Müzik Öğretmenleri; Müzik_Öğrenim ve Öğretim