Beylikdüzü İlçesinin (İstanbul) biyotoplarının floristik ve ekolojik özellikleri - Karabacak, Gülşah (My University, 2016)
BEYLİKDÜZÜ İLÇESİNİN (İSTANBUL) BİYOTOPLARININ FLORİSTİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışmada, Beylikdüzü İlçesi dahilinde bulunan biyotoplar belirlenip incelenerek floristik ve ekolojik özellikleri ortaya konmuştur. Biyotoplarda sanayileşme, kentleşme ve nüfus yoğunluğu gibi faktörlerin sonuçları da ele alınmıştır. Beylikdüzü İlçesi dahilinde bulunan başlıca biyotop tipleri ve bu biyotop tiplerini karakterize eden doğal ve egzotik bitkilerin bir listesi oluşturulmuştur. Bitki listesi envanteri oluşturulurken; ilk önce vejetasyon mevsimlerinde, belirlenen biyotoplardan bitki örnekleri toplanmış, toplanan örnekler herbaryum tekniklerine göre kurutulmuş ve tür tayini yapılmıştır. Beylikdüzü Belediyesi’nin ektiği veya diktiği egzotik bitkilerin listesi ise Beylikdüzü Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden temin edilmiştir. Çalışma bölgesi olan Beylikdüzü İlçesi’ne ait belirlenen biyotoplardan toprak örnekleri alınmış ve örneklerin kimyasal analizleri yapılmıştır. Biyoiklimsel faktörlerin belirlenmesinde ise meteorolojiden elde edilen sonuçlara uygun olarak ombro - termik diyagram hazırlanmıştır. İlçedeki belirlenen biyotop tipleri şunlardır: Parklar / rekreasyon alanları, mezarlıklar, kamu binalarının bahçeleri, konut bahçeleri, endüstriyel alanlar, doldurulmuş alan, karayolu kenarları ve sulak alanlar. Bu çalışmada ilçede toplam 270 bitki taksonu olduğu belirlenmiştir. Bunlardan 140’ı doğal, 130’u egzotik bitkilerdir. Asteraceae / Compositae familyası, doğal taksonlar bakımından, Rosaceae familyası ise, egzotik taksonlar bakımından, en zengin familya olarak belirlenmiştir. Son olarak; başta İstanbul ve ilçelerinde olmak üzere bütün kentlerde ekolojik çalışmaların önem kazanması ve uygulanması gerektiği ele alınmıştır. Beylikdüzü, Kentsel Ekoloji, Biyotop Tipleri.

FLORISTIC AND ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF BIOTOPES IN BEYLİKDÜZÜ DISTRICT (İSTANBUL) In this study, the types of biotopes in Beylikdüzü district of İstanbul were identified, and their floristic and ecological characteristics were revealed. The consequences of some factors such as industrialization, urbanization and population density were also evaluated in relation to biotopes. In addition, the main biotope types in Beylikdüzü district and a list of natural and exotic plants characterizing these biotopes have been established. For establishing a plant inventory list, plant samples were collected from the identified biotopes in Beylikdüzü district during the vegetation season and then samples were dried according to herbarium techniques and identification of species were performed. The list of exotic plants that planted by Beylikdüzü Municipality were obtained from the Beylikdüzü Municipality Parks and Gardens Directorate. The chemical analyses were performed for soil samples taken from the identified biotopes. Ombro - thermic diagram was prepared in determination of bio - climatic factors by using data obtained from meteorological station. Biotopes identified in Beylikdüzü district include the parks or recreational areas, cemeteries, gardens of public buildings and residential sites, industrial areas, sea fill area, road sides and wetlands. A total of 270 plant taxa were determined, of which 140 were natural and 130 were exotic plants. Asteraceae / Compositae family was found as the richest family for the natural taxa, while Rosaceae family was found as the richest family for the exotic taxa. Finally, the importance of ecological studies and their implementations in all urban areas, particularly in İstanbul and its districts were evaluated. Beylikdüzü, Urban Ecology, Biotope Types.