Muhasebe organizasyonunda ortak hizmet merkezi yaklaşımı ve Türkiye araştırması - Ergen, Barış (My University, 2012)
Ortak Hizmet Merkezi, Muhasebe Organizasyonu, Performans Ölçümü, Mali İşler-Finans Birimi Etkinliği ÖZET Ortak Hizmet Merkezi (OHM) yaklaşımı, uluslararası şirketlerin destek fonksiyonlarında etkinlik ve verimlilik arttırma amacının sonucu olarak, bu fonksiyonlarda merkezileşme ve standartlaşma anlamında kullanılmaktadır. Ortak Hizmet Merkezi yaklaşımı organizasyon formu konusu noktasında organizasyon teorisi ile faaliyetlerin maliyet yönünden incelenmesi noktasında işlem maliyeti teorisi ile destek fonksiyonlarda yetki ve sorumluluğu başka birimlerle paylaşma noktasında temsil teorisi ile yakından ilişkilidir. OHM; merkezkaç ve merkezi organizasyon yapıların olumsuz yönlerini azaltmaya odaklanarak her iki organizasyon formundan yararlanır. OHM’nin ana unsurları; bir merkezden yönetim, tek bölge, iş süreçlerinde standartlaşma, bilgi sistemlerinde birlik, etkin performans yönetim sistemidir. Muhasebe organizasyonun OHM şeklinde örgütlenmesi; ERP, elektronik belge akışı ve optik belge okuyucuları gibi bilgi teknolojileri gelişimi paralelinde uluslararası şirketlerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde muhasebe fonksiyonunda bu tür organizasyon yapıları ve mali işler finans birimi etkinliği konularında yönetimin eğilimini gösteren araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmada; Türkiye’de şirketlerin OHM’yi kullanıp kullanmadıkları, OHM’nin ana unsurları olan performans yönetimi ve bilgi sistemleri araçlarının muhasebe faaliyetlerinde kullanım düzeyini ortaya çıkartmak hedeflenmiştir. Shared Service Centre, Accounting Organization, Performance Management, the efficiency of accounting-finance unit

Shared Service Centre (SSC) approach means that centralization and standardization as a result of increasing efficiently and productivity in support functions that the international companies’ purpose. This approach is closely related the organization theory at point of organization form, the transactional cost theory at point of cost approach and the agency theory at point of representation. SSC uses both central and decentral organization form by focusing on reducing the disadvantages of these forms. The main components of SSC is that; central management, standardization of business process, unity of information systems, effective performance management system. The accounting organization of SSC is widely seen in international companies in parallel to the development of information technologies such as ERP, e-work flow, optical character recognition (OCR). There has not been any research that shows management aptitude related to the accounting organization of SSC and the efficiency and productivity of finance unit in our country. In this study, it is aimed that whether or not the usage of SSC in accounting organization by Turkish companies and revealing of the main components such as organization form, performance management and information systems.
Keywords: Muhasebe; Muhasebe Organizasyonu