Biyoloji öğretmen adaylarının genel biyoloji kavram anlayışlarını ölçmek İçin İki aşamalı tanı testi geliştirilmesi ve uygulanması - ÇAKIR, MUSTAFA; AVCI, SÜLEYMAN (My University, 2020)
Fen bilimlerindeki kavram yanılgıları öğrenme ve öğretme sürecini olumsuz etkileyen ve değişime karşı dirençli olan bilimsel olmayan anlayışlardır. Öğretmenler öğrencilerin kavram yanılgıları geliştirmelerine sebep olan en yaygın ve önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, biyoloji öğretmen adaylarının genel biyoloji konularındaki kavram yanılgılarını teşhis etmek için iki aşamalı tanı testi geliştirilmiş ve katılımcıların genel biyoloji bilgi düzeyleri ve kavram yanılgıları belirlenmiştir. Nicel araştırma modeli kapsamında yer alan tarama modeli kullanılan çalışmanın örneklemi (N= 296, (235 (%79,4) kadın, 62 (%20,6) erkek) beş devlet üniversitesinde öğrenim gören biyoloji öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencileri ve pedagojik formasyon programlarına kayıtlı biyoloji bölümü mezunları oluşturmaktadır. Geliştirilen iki aşamalı kavram tanı testinde on dokuz genel biyoloji konusunda çeşitli anlayışları ölçen toplam yirmi madde bulunmaktadır. Maddelerinbirinci aşaması olan içerik bilgisinin ortalama madde güçlük indeksi 0,39, ortalama madde ayırt edicilik indeksi ise 0,34’tür. İkinci aşama olan gerekçe ifadelerinin ortalama madde güçlüğü 0,28, ortalama madde ayırtediciliği ise 0,33’tür. Testin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise r=0,68’dir. Katılımcıların kavram anlayışları test maddelerine verdikleri cevaplara göre kavramsal anlayış, kavram yanılgısı, ezber bilgi ve tutarsız bilgi olarak sınıflandırılmıştır. Bulgular katılımcıların lise programında yer alan birçok genel biyoloji konusunda oldukça yaygın kavram yanılgılarına sahip olduklarını göstermiştir. Katılımcıların en az %80’ninde dolaşım sistemi, protein sentezi ve hücre bölünmesi konularında kavram yanılgısı olduğu belirlenmiştir. En sık karşılaşılan kavram yanılgılarıalan yazın ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

Scientific misconceptions are scientifically incorrect understandings or intuitions that negatively affect the learning and teaching process and are resistant to change. Teachers are one of the most common and important factors that cause students to develop misconceptions. The purpose of this study was to develop andimplement a two‐tier diagnostic test in order to identify prospective biology teachers\" misconceptions and level of understandings of selected general biology concepts. The sample of the study (N = 296, (235 (79.4%) females, 62 (20.6%) males)) was consisted of senior biology education students and graduates of biology programs who were enrolled in pedagogical formation programs in five state universities in Turkey. Survey research model within the scope of the quantitative research is used. The final version of two-tier general biology concept diagnostic test consisted of twenty items, measuring understandings in nineteen selected subjects. The average item difficulty index of content information, which is the first tier of items, is 0.39, and the average item discrimination index is 0.34. The average item difficulty of the rationale, which is the second tier is 0.28 and the average item discrimination is 0.33 The Cronbach alpha reliability coefficient of the whole test is r = 0.68. Conceptual understandings of participants were classified based on their answers to test items as conceptual understanding, misconception, memorized knowledge, and inconsistent knowledge. The findings showed that prospective biology teachers have common misconceptions in many general biology subjects that are in the high school curriculum. At least 80% of the participants had misconceptions in circulatory system, protein synthesis and cell division subjects. The most common misconceptions that are identified in each subject of general biology are discussed in the light of the related literature and suggestions for prospective biology teachers, college biology educators and teacher educators are offered.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Education; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Social Sciences & Humanities