Denetim planlaması ve bir uygulama - Mercanoğlu, Sezen (My University, 2007)
DENETİM PLANLAMASI VE BİR UYGULAMA ÖZET İçerisinde bulunduğumuz ekonomik ve sosyal koşullar dikkate alındığında, denetimde planlama kavramının, öncelikle denetçiler için son derece önemlilik arz ettiğini görmekteyiz. Günümüz bağımsız denetim anlayışına bakıldığında, planlamanın denetim süreci içerisindeki en etkin rollerden birini üstlendiği aşikârdır. 1990’lı yılların başından itibaren öne çıkan bu rol, denetim sürecinde yer alan saha çalışmalarında harcanan zamanı azaltmakta, denetçilerin saha çalışmalarındaki iş yükünü hafifletmektedir. İyi bir planlama sayesinde maliyet ve risk optimum düzeyde tutulmaktadır. 1990’lı yılların başına kadar yapılan bağımsız denetimlerde denetçiler, zamanlarının önemli bir bölümünü mali tabloların doğruluğunu kanıtlamak amacıyla saha çalışmasında geçirmekteydiler. Günümüze gelindiğinde ise, bu durumun önemli ölçüde değiştiğini görmekteyiz. Artık bağımsız denetçiler zamanlarının önemli bir kısmını, denetimin planlanması, iç kontrol sisteminin test edilmesi ve hile riski üzerinde harcamaktadırlar. Bu koşullar, denetimde planlamanın önemini daha da arttırmakta, iyi bir planlamanın, denetimi önemli ölçüde kolaylaştıracağı kanısını güçlendirmektedir. Çalışmanın uygulama aşamasında, denetimin planlanma süreci içerisinde yer alan unsurlar ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. Söz konusu uygulamada ele alınan şirket örneği ile denetimin planlanma safhası açıklanmaya çalışılmıştır. AUDIT PLANNING AND AN APPLICATION

Regarding the circumstances and the social conditions that we have been, we see that a planning concept is dramatically becoming important for all auditors. From the view of current independent auditing conception, planning takes one of the most important roles in an auditing process. This role which has been prior as of early 1990’s, contributes decrease of the time spent in a field and takes a burden of work upon the auditors away. Good planning also confines the risks and costs in optimum scopes. Before the beginning of 1990’s, auditors were spending their time in fields to prove whether financial tables were proper or not. However, we nowadays realize that this situation has considerably been changed. Independent auditors are now using their time to plan an auditing process, to check an external auditing system and a risk of a fraud. These requirements bring up the importance of planning and strengthen a notion refers an auditing process would be much easier. In the section of this work which comprises an application, we have focused on detailed matters in a planning process. In the application of this work, an example of a company has been given due to explain the stages of planning.
Keywords: Denetim_Muhasebe; Muhasebe