6552 SAYILI KANUNUN 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GETİRDİĞİ BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
11.09.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 Sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile yapılan değişikliklerden bir kısmı da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa ilişkindir. Söz konusu deği- şikliklerin herbiri başlı başına değerlendirme konusu olacak niteliktedir. Ancak bu değişikliklerden bazıları gerek uygulama açısından gerekse 6552 sayılı Kanunun ortaya çıktığı dönem itibariyle öne çıkan başlıklardır. Bu çalışmada söz konusu değişikliklerden öne çıkan başlıklar olan sigortalılık ilişkisinin kurulmasına, sigortalı kadının yaşlılık aylığına hak kazanmasını kolaylaştıran nitelikteki düzenlemelere, genel sağlık sigortası kapsamında sigortalıya yapılan yardımlara ve Manisanın Soma ilçesinde yaşanan ma- den kazası mağdurlarına yönelik düzenlemeler ilişkin değişiklikler incele- me konusu yapılmıştır.

The Omnibus Law No. 6552 regarding the changes in the Labour Law, some other Laws and Legislative Decrees and Reconstruction of Some Debts, which has come into effect by being published in the Official Journal dated 11.09.2014, has made changes and constituted new regulations within Law No. 5510 regarding the Social Security and General Health Insurance Law. All the mentioned changes are such that each can be subject to separate reviews. But some these changes stand out more than the others due to both the application and also the time period which the Law No. 6552 was established. In this study, the noteworthy changes regarding, the establishment of the insurance relations, regulations which ease the qualification of insured women for retirement pension, the support within the scope of the general health insurance and the regulations regarding the victims of the mining accident that had occured in the Soma district of Manisa province, have been reviewed.
Keywords: Hukuk