Benzotriazol türevli yeni ball-type metalloftalosiyaninler : Sentezi, karakterizasyonu ve bazı fiziksel özelliklerinin araştırılması - Ramzy, Ahmed Taalat Anwar (My University, 2023)
Ftalosiyanin, dört iminoizoindolin ünitesinden oluşan, 18-π elektron sistemine sahip simetrik bir makrohalkaya sahip çok yüksek ısı ve kimyasal stabiliteye sahiptir. Mavi ve yeşilin tonlarında olan bu bileşikler, ısıya ve ışıya, kuvvetli oksitleyicilere ve kimyasal maddelere ve karşı oldukça dayanıklı oldukları bilinmektedir. Ftalosiyaninler son zamanlarda süperkapasitörler, elektrokimyasal sensörler, elektrokromik görüntüleme cihazları, non-linear optik, fotodinamik kanser tedavisi, sağlık, Langmuir-Blodgett filmler, optik bilgi depolama aygıtları, fotoiletkenler ve sıvı kristaller ve kataliz gibi birçok alanda kullanmaktadır. Bu amaçla, uygun şartlar altında, 6,6’-methylene bis (2-(2H-benzo [d] [1, 2, 3]triazol-2-yl)-4-(2, 4, 4 trimethylpentan-2-yl) phenol) ve 4-nitroftalonitril’den başlayarak yeni tip ftalonitril elde edilmiştir. Daha sonra, bu bis-ftalonitrilin kullanılmasıyla, yeni ball-type ftalosiyanin kompleksleri sentezlenerek izole edilmiştir. Bunların yapısı; elementel analiz, UV-vis, FTIR, H-NMR, MALDI-TOF MS, spektroskopi yöntemleriyle karakterize edilmiştir. Elde edilen ürünlerin, potansiyel uygulama alanlarında fiziksel ve fizikokimyasal özelliklerinin incelenmesini amaçlanmıştır.

Phthalocyanines have very high termal and chemical stability with a symmetrical macrocycle consisting of four iminoisoindoline units and 18 pi-electron system. These compounds which are in shades of blue and green, are known to be extremely resistant to heat and light, chemicals and strong oxidizers. Phthalocyanines have recently been used in many fields such as supercapacitors, electrochemical sensors, electrochromic imaging devices, non-linear optics, photodynamic cancer therapy, health, Langmuir-Blodgett films, optical information storage devices, photoconductors and liquid crystals, and catalysis. Fort this purpose; under suitable conditions; starting from 6, 6-methylene bis (2-(2H-benzo[d][1, 2, 3] triazol-2-yl)-4-(2, 4, 4 trimethylpentan-2-yl)phenol) and nitrophthalonitrile, new type of bis- phthalonitrile has been obtained. Next, the novel ball-type of phthalocyanine complexes have been synthesized from new bis-phthalonitrile and isolated. Their structure has been characterized by elemental analysis, UV-vis, FTIR, H-NMR, MALDI-TOF MS, spectroscopy methods. This study aims to investigate to examine the physical and physicochemical properties of the obtained products in their potential application fields.
Novel ball-type metallophthalocyanines derived from benzotriazol : Investigation of their synthesis, characterization and some physical properties
Keywords: Ball-Type; Ball-Type metallophthalocyanines; Chemistry, Analytic; Kimya, Analitik; Metalloftalosiyaninler