Mikrodenetleyici ile kompanzasyon uygulaması - Özenir, Kerem (My University, 2004)
MİKRODENETLEYİCİ İLE KOMPANZASYON UYGULAMASI Reaktif güç,elektrik enerjisinin kullanma alanına,alternatif akımın girmesi ile ortaya çıkmıştır. Alternatif akım tekniğinde ısı tüketicileri ve akkor flamanlı lambalar, doğru akımda olduğu gibi şebekeden yalnız aktif güç çektiği gibi, bunun yanında, bünyesinde transformatör, motor veya bobin gibi, normal çalışmalarının bir magnetik alanın varlığı ile mümkün olan tüketicilerin olduğu yerlerde gerekli magnetik alanın üretilmesi için reaktif güçte çekilir. İşletmelerde şebekeye bağlı tranformatörlerin, motorların ve her türlü bobinlerin çektikleri bu reaktif güç, aktif işe dönüşmediği gibi, gereksiz yere hatları yükler. Pratikte kondansatör diye tanımlanan reaktif güç üreticisi kullanılarak endüktif güce tam ters yönde etki yapılır ve böylece endüktif güç azaltılmış olur.Bu olaya Kompanzasyon adı veriyoruz. Günümüzde , Kompanzasyon işlemi yapmak üzere kullanılan reaktif güç röleleri artık mikrodenetleyici tabanlı olarak üretilmeye başlanmıştır.Bu tezde reaktif gücün mikrodenetleyici ile kontrolü gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.

COMPENSATION APPLICATION USING MICROCONTROLLERS As alternating current has begun to be used in electricity, reactive power has been occured. However,in alternating current technic, although the heat consumers and bulbs uses active power like direct current technic, but if there are consumers that is using transformers,motors and inductors they need to use reactive power in order to produce magnetic field. In the plants, reactive power that is being used by transformers, motors and inductors which are mounted to the lines, doesn't turn into an active work, but also charges the lines. Pratically,the reactive power producer called capacitor is used to make opposite effect to the inductive power,so the inductive power gets lower.We call this experience compensation. Today, microcontroller based reactive power relays are being used to compensate reactive power.In this thesis, we also used microcontroller to control reactive power.
Keywords: Güç Kondansatörleri; Mikrodenetmeyiciler