Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik perspektifi çerçevesinde Türk ve Avusturya basınının karşılaştırmalı analizi (2012-2022) - Canel, Perim (My University, 2024)
Bu tezde, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde medyanın oynadığı rolün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye ve Avusturya'daki önde gelen gazetelerin, Türkiye'nin siyasi gündemlerini nasıl işlediğini ve bu gündemlerin AB perspektifinden nasıl algılandığını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektedir. İncelenecek haberlerin seçiminde, Avrupa Komisyonu tarafından düzenli olarak yayımlanan Türkiye Raporlarında sayıca en çok bahsedilen yasal değişiklikler ve Türkiye’de gündem oluşturan toplumsal hareketlerle ilgili konular dikkate alınmış; bu konuların Türkiye'nin AB üyelik sürecini etkileme niteliği taşıyıp taşımadığına dikkat edilmiştir. Türkiye basınında Hürriyet, Cumhuriyet ve Sabah gazeteleri; Avusturya basınındaysa Der Standard, Kronen Zeitung ve Kurier gazeteleri incelenmiştir. Seçilen haberlerin Türkiye-Avusturya ve Türkiye-AB ilişkilerine olan etkileri analiz edilmiştir. Bulgular, analiz edilen Türkiye medyasından seçilen siyasi haberler ile AB'nin resmi görüşleri arasında nadiren benzerlikler olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, medyanın uluslararası ilişkilerdeki rolüne dair içgörüler sunmaktadır. Bu araştırma sonucunda Türkiye ve Avusturya’nın farklı görüşteki gazetelerindeki aynı konuların, farklı zaman dilimlerinde incelenmesiyle Türkiye’deki medya kuruluşlarıyla AB üyesi bir ülkenin medya kuruluşlarının konuya yaklaşımlarının farklılaşmasındaki sebepler anlaşılmaya çalışılmıştır.

This thesis aims to examine the role played by the media in Turkey's European Union (EU) membership process. The research comparatively evaluates how leading newspapers in Turkey and Austria cover Turkey's political agendas and how these agendas are perceived from an EU perspective. In the selection of the news to be examined, the most frequently mentioned legal changes in the Türkiye Reports published regularly by the European Commission and the issues related to the social movements that are on the agenda in Türkiye were taken into account; Attention was paid to whether these issues would affect Turkey's EU membership process. Hürriyet, Cumhuriyet and Sabah newspapers in the Turkish press; In the Austrian press, Der Standard, Kronen Zeitung and Kurier newspapers were examined. The effects of the selected news on Türkiye-Austria and Türkiye-EU relations were analyzed. The findings revealed that there were rarely any similarities between the political news selected from the analyzed Turkish media and the official views of the EU. This study provides insights into the role of media in international relations. As a result of this research, by examining the same issues in the newspapers of Türkiye and Austria with different views in different time periods, it was tried to understand the reasons why the media organizations in Turkey and the media organizations of an EU member country differ in their approaches to the subject.
Keywords: Austria; Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; Avusturya; Communication in politics; Comparative Analysis; Dış ekonomik ilişkiler; European Union; European Union countries; Foreign economic relations; İletişim, Politikada; İlişkiler; Kamuoyu; Karşılaştırmalı Analiz; Kitle iletişim araçları; Mass media; Media; Medya; Political aspects; Political Communication; Public Opinion; Relations; Siyasal İletişim Türkiye; Siyasi yönleri; Turkey; Türkiye