20. yy. İslam bilim tarihi çalışmaları George Sarton ve Fuat Sezgin örneği - Korkmaz, Tayfur (My University, 2009)
20. YY. İSLAM BİLİM TARİHİ ÇALIŞMALARI GEORGE SARTON VE FUAT SEZGİN ÖRNEĞİ tez, bilim tarihi ve İslam bilim tarihi ile ilgili iki büyük bilim adamının hayatları, çalışmaları ve fikirleri çerçevesinde genel bir bilgilendirme yapmayı amaçlamaktadır. Tez bir giriş, iki ana bölüm, bir sonuç ve eklerden oluşmaktadır. Tez toplamda 400 sayfadan oluşmaktadır. Tezin George Sarton bölümü 80 sayfalık bir alan kaplamakta ve bu bölümde Sarton’un hayatı, çalışmaları, eserleri, bilim tarihinde bulunduğu yer, bilim tarihi anlayışı ve bilim tarihinde çizdiği genel panorama gibi başlıklar bulunmaktadır. Tezin Fuat sezgin bölümü ise 200 sayfalık bir alan kaplamakta ve sezgin’in Sarton’la alakalı yukarda değinilen başlıklara ek olarak Avrupa bilim tarihine, İslam bilim tarihine ve genel bilim tarihine yönelik eleştiri ve görüşlerine yer verilmektedir. Sonuç bölümünde Sarton ve sezgin ile ilgili ulaşılan sonuçlar sıralanmakta ve her iki bilim adamının ortak ve karşıt olduğu fikirlere kısaca değinilmektedir. Tezin ekler bölümü ise 120 sayfadır. Bu bölümde Fuat sezgin adlı bilim adamı ile gerçekleştirilen bir röportaj ile Almanya’daki Goethe üniversitesine bağlı Arap İslam bilimleri tarihi enstitüsünün bugüne kadar yayımlamış olduğu 1299 ciltlik kitap listesi bulunmaktadır. Tez çalışmasının ulaştığı en temel veriler ise şunlardır: bilim tarihinin başlangıcı antik yunan medeniyeti değildir. Onlardan önce binlerce yıllık dönemde hesaba katılmalıdır. İslam bilimi genel bilim tarihi içinde ciddi bir yer kaplamış ve yaratıcı evrelere sahiplik yapmıştır. Avrupa medeniyet ve biliminin temelinde İslam kültür dünyası yatmaktadır. Avrupalılar, bugünkü teknolojik seviyelerini Müslümanlara borçludur. Avrupalılar kasıtlı olarak İslam bilim tarihinin başarılarını gizlemişler ve küçümsemişlerdir. İslam dünyasının bilimler tarihi alanındaki başarıları henüz yeterince araştırılmadığından tam olarak ortaya konamamıştır. Tüm bu nedenlerle genel bilimler tarihi yeniden yazılmalıdır. Bütün Avrupalı büyük bilim adamlarının başarıları aslında Müslüman bilim adamlarına dayanmaktadır. Rönesans devri gerçekte var olmayan insanları aldatmak ve İslam bilim tarihinin Avrupa’ya etkisini gizlemek için uydurulmuş sahte bir devirdir. WORKS FOR 20th CENTURY HİSTORY OF ISLAMİC SCİENCE GEORGE SARTON AND FUAT SEZGİN AS THE EXAMPLE This thesis has an aim to give a general information about two great scientists lives, studies, ideas about history of science and history of islamic science. The thesis has an introduction, two main sections, a results and some appendixes. İt is 400 pages. İntroduction section has a general information about history of science and history of arabic-islamic science. George Sarton part of the thesis is 80 pages and it contains his life, studies, works, his place in the history of science, his science history apprehension and the general view on the history of science. Fuat Sezgin part of the thesis is 200 pages and it contains his apprehension of hitory science of europa, history of islamic science and history of science. Result section has a

absract for the thesis. Appendixes is 120 pages and it contains reportage with fuat sezgin and book list for the institute for history of arabic-islamic science.
Keywords: İslam Dini; İslam Felsefesi