Koroner sendromlu hastaların uyku düzeylerinin incelenmesi - Garanlı, Yeşim (My University, 2009)
Çalışma; Koroner sendrom teşhisi konulmuş hastaların uyku sorunlarını araştırmak üzere tanımlayıcı ve ilişkilendirici olarak planlandı. Araştırma Sakarya ilinde bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 15 Ekim 2007 ile 15 Ocak 2008 tarihleri arasında yatan ve daha önce koroner sendrom teşhisi ile en az bir hastaneye yatışı olmuş koroner arter hastaları, örneklemini ise bu evren arasından örnekleme dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar oluşturdu. Örneklem büyüklüğü 100 olgu olarak belirlenerek gerçekleştirildi. Veriler 3 aşamalı toplandı. Hastaların, hastaneye yatışlarının ilk gününde hasta tanıtıcı ve Uyku Sorunları Değerlendirme (USD) formu (Ek I), hastanede iki gece geçirdikten sonra bilgi formu (Ek II), hastaneden çıktıktan bir ay sonra kontrole geldiklerinde, gelemeyen hastaların evlerine gidilerek bilgi formu (Ek III) ile veriler toplanıldı. Ortalama, Standart Sapma, Frekans Ki-Kare testleri, Mc Nemar testi ve Kuder Richardson 21 analizi ile veriler değerlendirildi. Olguların USD puanları incelendiğinde; orta derecede uyku sorunu yaşadığı saptandı. Olguların % 87’sinin hastanede uyku sorunu yaşadığı, uyku sorununun nedenleri incelediğinde; ortamdaki kokular, ağrı ve gürültünün ilk 3 sırada yer aldığı saptandı. Olguların %35’inin hastaneden çıktıktan bir ay sonra uyku sorunu yaşadığı, ağrı, hastalığa ait kaygılar, aile içindeki rolleri yerine getirememenin ilk 3 sırayı aldığı saptandı. Olguların hastanede ve hastaneden çıktıktan bir ay sonraki uyku sorunu nedenlerinin karşılaştırılmaları incelendiğinde ortamdaki kokular nedeniyle evde uyku sorunu yaşanması ile hastanede uyku sorunu yaşanması arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir fark bulundu (p<0.01). Bu sonuçlar hastanedeki uykusuzluğun nedeninin hastanenin fiziksel faktörlerinden çok etkilendiğini göstermiştir. Bu doğrultuda yöneticilere hastanenin fiziksel şartlarının iyileştirilmesine yönelik öneriler sunuldu. Hasta, Hemşirelik, Koroner Sendrom, Uyku, Uyku sorunları.

Study on Sleep Levels of Coronary Syndrome Patıents The current study was planned as a descriptive and associative one with the purpose of investigating the sleep problems of the patients who have been diagnosed with Coronary syndrome. This research is done over coronary artery patients hospitalized at a Training and Research Hospital between 15 October 2007 and 15 January 2008 and previously at least once hospitalized by a diagnose of Coronary Syndrome, sample is constituted among the patients fulfilling the selection criteria. Sample size is decided as 100 cases. Data are collected in 3 steps. Data are collected by filling up the data forms; during the first day of hospitalization ‘patient data form’ and ‘post sleep inventory (PSI)’ (att.1), data form after 2 nights in the hospital (att.2) and during the check 1 month after leaving the hospital (att.3). If the patient couldn’t come to hospital for check, they have been visited at their home and the data is collected. Data are evaluated by average, standard deviation, Frequency Ki-Square, Mc Nemar test and Kuder Richardson 21 analyze method. When the PSI grades of cases are examined; mid-degree sleeping problem is determined. It was found that 87 % of the cases had sleep problems in the hospital; and when the causes of the sleep problems were investigated it was found that the odors within the environment, pain and noise constituted the first three primary reasons. It was determined that 35 % of the cases had sleep problems 1 month after the discharge; and the first three reasons for their sleep problems were found to be pain, concerns regarding the disease and the emotion caused by the thought that they couldn’t meet their roles within the family. When the comparisons between the causes of the reasons of the sleep problems of the cases when they were in the hospital and 1 month after they had been discharged were examined, there found a statistically highly significant difference between the effect of the odors as a cause of sleep problems in hospital and the effect of odors as a cause of sleep problems at home (p<0.01). These results indicated that the physical factors in hospitals play an important role in sleep problems. Accordingly, suggestions for the improvement of the physical conditions of the hospital were offered to the administrators. Key Words: Coronary syndrome, Nursing, Patient, Sleep and Sleep Problems.
Keywords: Hastalıklar; Hemşirelik; Koroner Sendromu; Tıp