Yerel gazetelerin dijitalleşme sürecinde kamu politikalarının rolü - Koska, Ökkeş (My University, 2025)
Yerel gazetelerin dijitalleşme sürecinde kamu politikalarının rolü Coğrafi değerlendirildiğinde ülkenin tamamını kapsamayan, mekânsal gazetecilik ile anılan yerel basın, ulusal medyada konu edilmeyen içerikleri okur kitlesine ulaştırarak yerel idarenin denetlenmesi, yöreye ait sorunların kamuoyunun dikkatine çekilmesi ve yerel gündemlerin inşası gibi işlevlere haizdir. Medya sektöründe pek çok değişim ve gelişmeye sebep olan dijitalleşme süreciyle birlikte sektör çok sayıda avantajın yanı sıra sıkıntılarla da karşı karşıya kalırken, bunun sonucunda da geleneksel gazetecilik kavramında köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Bu çalışma; basın kuruluşlarının dijital dönüşüm sürecindeki mevcut durumlarına yönelik kamu kurumlarının rolünü ve yerel medyada çalışan orta ve üst düzey yöneticilerin bu konu hakkındaki değerlendirmelerini nitel araştırma yöntemiyle ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında detaylı verilere erişmek amacıyla kullanılan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniğinden istifade edilmiş, bu bağlamda araştırma soruları hazırlanmıştır. Araştırma kapsamında, görüşmeler gerçekleştirilmeden önce hazırlanmış olan ve 11 soruyu kapsayan yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır.

The role of public policy in the digital transformation process of local newspapers Local press, which refers to spatial or geographic journalism that is not geographically distributed throughout the country, serves functions such as overseeing local governments by conveying news and topics not covered in the mainstream media to a readership, presenting regional issues to the public, and setting local agendas. Digitalization, which has led to numerous changes and developments in the media sector, has presented the sector with numerous advantages but also challenges, resulting in radical changes to the traditional concept of journalism. This research aims to examine the assessments of mid- and senior-level media managers regarding the current status of press organizations in the digital transformation process and the role of public institutions in this process through a qualitative research. To obtain detailed data on the subject, the research questions were developed using semi-structured in-depth interviews, a widely used qualitative research method. A semi-structured interview form consisting of 11 questions, prepared before the interviews, was used for the research.
The role of public policy in the digital transformation process of local newspapers
Keywords: Basın; Basın İlan Kurumu; Digitalization; Dijitalleşme; Directorate of Communications; Gazetecilik; Internet news sites; İletişim Başkanlığı; İnternet Haber Siteleri; Journalism; Local mass media; Local press; Press; Press Advertisement Institution; Turkey; Türkiye; Yerel Basın; Yerel kitle iletişim araçları