Dijital determinizm bağlamında yapay zekanın kullanımı : veri gizliliği sorunları - Yavuz, Yasin (My University, 2024)
Dijital dünyanın geleceği en çok merak edilen konularından olan yapay zeka, günümüzde milyarlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Teknolojik gelişmelerin toplumsal, ekonomik ve kültürel yapı üzerinde belirleyici etkisine tekno-deterministik yaklaşımla bakıldığında yapay zeka teknolojileri, veri işleme kapasitesinin artmasıyla birlikte, çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve bu durum, veri gizliliği ile ilgili önemli endişeleri beraberinde getirmiştir.Dijitalleşmenin ve yapay zekanın bireylerin mahremiyetini nasıl etkilediği, özellikle kişisel verilerin toplanması, işlenmesi ve saklanması süreçlerinde ortaya çıkan sorunlar üzerinden tartışılmaktadır. Bu bağlamda veri gizliliğinin korunmasına yönelik mevcut yasal düzenlemeler ve politikalar da incelenmektedir. Özellikle büyük veri analitiği, makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi kavramlar ışığında, gündelik hayatta çeşitli amaçlar için kullanılan yapay zeka uygulamalarının kullanıcıların kişisel bilgilerini nasıl işlediği ve bu bilgilerin kötüye kullanım potansiyeli üzerinde durulmaktadır. Çalışma dijital determinizm perspektifinden yapay zekanın veri gizliliği üzerindeki etkilerini uzman görüşleriyle kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, gelecekte daha güvenli ve etik bir dijital ortamın oluşturulması için öneriler sunma amacını taşımaktadır. Araştırma sorularına verilen yanıtların analizi sonucunda yapay zeka kullanımının veri gizliliğini tehlikeye atabileceği sonucuna varılmıştır.

Artificial intelligence, one of the most anticipated topics concerning the future of the digital world, is currently used by billions of people. When viewed from a techno-deterministic perspective, which considers the technological developments' decisive impact on societal, economic, and cultural structures, artificial intelligence technologies have begun to be widely used in various fields due to the increased data processing capacity. This has brought significant concerns regarding data privacy. The impact of digitalization and artificial intelligence on individuals' privacy is discussed, particularly focusing on the problems arising during the collection, processing, and storage of personal data. In this context, existing legal regulations and policies aimed at protecting data privacy are also examined. In particular, concepts such as big data analytics, machine learning, and deep learning are highlighted to understand how artificial intelligence applications, used for various purposes in daily life, process users' personal information and the potential for misuse of this information. The study aims to comprehensively evaluate the effects of artificial intelligence on data privacy from the perspective of digital determinism with expert opinions and to offer suggestions for the creation of a more secure and ethical digital environment in the future. As a result of the analysis of the answers to the research questions, it was concluded that the use of artificial intelligence could endanger data privacy.
Use of artificial intelligence in the context of digital determinism : data privacy issues
Keywords: Artificial intelligence; Bilişim suçları; Computer crimes; Cyberterrorism; data privacy; Data protection; deep fake; derin sahtecilik; digital determinism; dijital determinizm; Risk assessment; Risk değerlendirme; Siber terörizm; Technology; Teknoloji; veri gizliliği; Veri koruma; Yapay zeka