Toplam kalite bağlamında sınıf içinde iletişim yollarına etki eden faktörler - Bakioğlu, Ayşen; Karadağlı, İlker (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2002)
Araştırmanın amacı; eğitimde toplam kalite bağlamında, lise sınıflarında öğrencilerin öğrenmelerini geliştirmek için sınıf içi iletişime etki eden faktörlerin ortaya konması ve bu faktörlerin öğrenciler arasındaki önemlilik derecesinin belirlenmesidir. İstanbulda bir lisenin 60 öğrencisine uygulanan açık uçlu anket soruları değerlendirilerek anket itemlerine dönüştürülmüş, uzman görüşüyle sadeleştirilerek 15 itemlik anket 700 kişilik bir lise örneklem grubuna uygulanmıştır. Bulgular, frekans ve yüzde değerler olarak değerlendirilmiş daha ileri istatistiksel analize gidilmemiştir. Araştırmanın uygulandığı grubun üçte biri derste pasif dinleyiciliği seçtiği, yarısına yakını dinlediklerine yorum getirmeye çekindikleri, dörtte birinden çoğu öğretmenin, verdiği cevabı dinlemediği, dörtte biri öğretmenlerin teşvik edici olmadığını, beşte biri öğretmenden korktuklarını bildirmişlerdir. Bulgular eğitimde toplam kalite yönetimi ilkeleri doğrultusunda tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Sınıfiçi iletişim