ALMAN İMPARATORU II. WILHELM’İN OSMANLI İMPARATORLUĞU’NU SON ZİYARETİ (1917) - (:unkn) unknown (My University, 2018)
I. Dünya Savaşı öncesi yıllarda Osmanlı İmparatorluğu ile Alman İmparatorluğuarasında kurulan yakın siyasi ilişkiler savaşın devam ettiği günlerde bir ittifakadönüşmüş ve savaşın sonuna kadar devam etmiştir. Savaş koşullarında ikiülke arasındaki işbirliğinin ve dayanışmanın ifadesi olarak Alman İmparatoru II.Wilhelm, 1917 tarihinde İstanbul’u son kez ziyaret etmiş ve bu ziyaret her iki ülkeninOrdu Foto-Film birimi tarafından filme alınmıştır. Alman İmparatoru buziyaretinde Osmanlı İmparatorluğu’nun ileri gelenleri ve resmî yetkilileri ile görüşmelerdebulunmuş, tarihi mekânları ziyaret etmiş ve Çanakkale Cephesi’nede bir ziyaret gerçekleştirerek cephenin durumu hakkında malumat almıştır. II.Wilhelm’in 1917 tarihli İstanbul ziyaretine ait bu filmler, iki ülke arasında ağırlıklıolarak siyasi, askeri, ekonomik alanda gerçekleşen yakınlaşmayı ve savaşkoşullarında filizlenen ittifakı dünya kamuoyuna duyuran bir propaganda işleviüstlenmiştir. 15-18 Ekim 1917 tarihleri arasında gerçekleşen bu ziyaret üzerineordu birimlerinin çektiği filmler, dönem tarihine ışık tutarken aynı zamanda sinemanınerken dönemdeki kullanımı hakkında da ipucu vermektedir. Bu çalışma,II. Wilhelm’in 1917 tarihli İstanbul ve Çanakkale Cephesi’ni ziyaretini iki ülkeordu birimlerinin çektikleri ve Almanya’da Bundesarchiv’de, Türkiye’de ise MSGSÜSinema-TV Merkezi’nde mevcut olan filmlerin karşılaştırmalı okumasıylaele almaktadır. Böylesi bir görsel tarih okumasıyla, sinemanın erken dönemindetaşıdığı propaganda değerini ortaya koymak ve mevcut tarihsel bilgiye sinemanınmerceğinden bakmak amaçlanmaktadır.

Close political relations between the Ottoman Empire and the German Empire in the years before the World War turned into an alliance during the war and continued until the end of the war. One result of cooperation and solidarity between the two empires was the German Emperor Wilhelm II’s visit to Istanbul in 1917. It was filmed by the photo-film units of both imperial armies. The Emperor met with notable Ottoman officials, visited historical places, and inspected the Gallipoli front seeking first-hand information. The films of Wilhelm II’s visit assumed the propaganda function of informing the world about the political, economic, and military alliance. Today, they shed light on the history of the period. This study includes a comperative reading of the films, which are held by the Bundesarchiv in Germany and MSGSU Cinema-TV Center in Turkey. By looking at historical data through the lens of film, this historical reading of the films leads to an understanding of the propoganda value of cinema in that early period.
The Last Visit of the German Emperor Wilhelm II to the Ottoman Empire (1917)
Keywords: Tarih