Erken infant motor değerlendirme testi (STEP)' nin Türkçe geçerliliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması - Kurt, Kübra (My University, 2023)
Amaç: Riskli bebeklerde erken teşhis ve müdahalenin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Güncel kılavuzlar yüksek riskli serebral palsi tanı yaşının düzeltilmiş 5-6 aya kadar indirildiğini bildirmektedirler. Riskli bebek takip programlarında kullanılan birçok nörogelişimsel değerlendirme bataryası mevcuttur, fakat yaşamın ilk aylarına yönelik hazırlanmış spesifik bir test bulmak zordur. Erken İnfant Motor Değerlendirme Testi (STEP), bu amaçla riskli bebeğin term dönem - düzeltilmiş 3. ayına yönelik hazırlanmış bir nörogelişimsel değerlendirme testidir, geçerlik ve güvenilirliği kanıtlanmış bir test olan Test İnfant Motor Profil (TIMP)’ten uyarlanarak oluşturulmuştur. Çalışmamızda STEP testinin Türkçe Geçerlilik Güvenilirliğinin araştırılmasını amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 37 gebelik haftasından önce doğmuş 31 riskli bebek (12 kız, 19 erkek) dahil edildi. Bebeklerin demografik bilgileri kaydedildi. STEP testinin Türk diline çevirisi Beaton çeviri ilkelerine göre yapıldı, test-tekrar test yöntemiyle güvenilirliği araştırıldı; Hammersmith Infant Nörolojik değerlendirme (HINE) ve Bayley Bebek ve Çocuk Gelişimi Değerlendirme Ölçeği-III (BAYLEY- III) ile korelasyonu incelendi. Elde edilen sonuçlar arasındaki istatistiksel ilişki Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız kapsamında değerlendirilen 31 preterm bebeğin gestasyonel haftaya göre pretermlik derecesi %9,7 ile aşırı preterm, %38,7’si çok preterm, %51,6’sı orta preterm olduğu bulunmuştur. Olguların gestasyonel hafta ve yoğun bakımda kalma süreleri; doğum ağırlığı ve yoğun bakımda kalma süreleri arasında negatif yönde yüksek düzeyde ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Term dönem STEP sonuçları ile düzeltilmiş 3.ay ve 6. ay HINE arasında bir ilişki bulunamazken; düzeltilmiş 3.ay STEP total sonuçlarının düzeltilmiş 3. ay HINE ile düşük ve 6.ay HINE total sonuçları ile orta derecede ilişkili olduğu bulunmuştur. Düzeltilmiş 3.ay STEP sonuçlarının Bayley-III dil parametreleri sonuçlarıyla düşük düzeyde ilişkili olduğu görülmüştür. STEP test ölçeğinin değerlendiriciler arası güvenilirliği (ICC= 0,989, GA(0,977-0,995)) ve test- tekrar test (ICC= 0,979, GA(0,957-0,990)) sonucu yüksek düzeyde güvenilirlik saptandı. Sonuç: STEP testinin riskli bebeklerin değerlendirme ve takibinde geçerli ve güvenilir olduğu bulunmuştur. STEP testi, HINE değerlendirmesi ile uyumlu çıkarak ileriki aylara yönelik sonuçları öngörebileceğini göstemiştir. Fakat öngörü değeri ile ilgili daha uzun süreli ve daha çok olguyu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır. rogelişimsel değerlendirme, preterm, riskli bebek, serebral palsi

Investigation of the Turkish Validity and Reliability of the Early Infant Motor Assessment Test (STEP) Student Name: Kübra KURT Name of Supervisor: Prof. Dr. Naime Evrim KARADAĞ SAYGI Purpose: The importance of early diagnosis and intervention in risky babies is increasing day by day. Current guidelines report that the age at diagnosis of high risk cerebral palsy has been reduced to the corrected 5-6 months. There are many neurodevelopmental assessment batteries used in risky infant follow-up programs, but it is difficult to find a specific test for the first months of life. The Early Infant Motor Evaluation Test (STEP) is a neurodevelopmental evaluation test prepared for the term-adjusted 3rd month of the risky infant for this purpose. It was created by adapting the Test Infant Motor Profile (TIMP), a test with proven validity and reliability. In our study, we aim to investigate the Turkish Validity and Reliability of the STEP test. Methods: 31 high-risk babies (12 girls, 19 boys) born before 37 weeks of gestation were included in the study. The demographic information of the babies was recorded. The translation of the STEP test into Turkish was performed according to the Beaton translation principles, and its reliability was investigated by the test-retest method; Correlation with Hammersmith Infant Neurological assessment (HINE) and Bayley Infant and Child Development Assessment Scale-III (BAYLEY-III) was examined. The statistical relationship between the obtained results were evaluated by Spearman correlation analysis. Results: According to the gestational week of 31 preterm babies evaluated within the scope of our study, the degree of preterm was 9.7% as extremely preterm, 38.7% very preterm, 51.6% medium preterm. Weeks of gestation and duration of stay in the intensive care unit; It was observed that there was a high level of negative correlation between birth weight and length of stay in the intensive care. While no correlation was found between the end-term STEP results and the adjusted 3rd and 6th month HINE; Adjusted 3rd month STEP total results were found to be low correlated with adjusted 3rd month HINE and moderately correlated with 6th month HINE total results. Adjusted 3rd month STEP results were found to be slightly correlated with Bayley-III language parameters results. Inter-rater reliability of the STEP test scale (ICC= 0.989, GA(0.977-0.995)) and test-retest (ICC= 0.979, GA(0.957-0.990)) were found to be highly reliable. Conclusion: The STEP test was found to be valid and reliable in the evaluation and follow-up of risky infants. The STEP test was compatible with the HINE assessment, showing that it could predict the results for the next months. However, there is a need for longer-term and more case studies on predictive value. Key Words: neurodevelopmental assessment , preterm , high risk infant , cerebral palsy
Investigation of the Turkish validity and reliability of the early Infant motor assessment test (STEP)
Keywords: Cerebral palsied children; cerebral palsy; high risk infant; Nörogelişimsel değerlendirme; preterm; Rehabilitasyon; Rehabilitation; riskli bebek; serebral palsi neurodevelopmental assessment; Serebral palsili çocuklar