Basel Sermaye Yeterliği Oranındaki Değişimin Türk Bankacılık Sektörü Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi: Katılım Bankaları ve Geleneksel Bankaların Karşılaştırmalı Oran Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Çalışmada, sermaye yeterliliği oranının, katılım bankaları ve gelenekselbankaların karlılıkları, faiz-kar payı gelirleri gibi kalemleri üzerindeki etkisini ortayakoymak amacıyla Türk bankacılık sektörüne ait veriler oran analizi yöntemiyleincelenmiştir. Buna göre incelenen dönemde her iki banka grubunda da sermayeyeterliliği oranı düşüş eğilimindedir. Her iki grupta da sermaye yeterliliğinin düşmesineneden etkenlerden biri olan kredi ve alacaklar kalemi yıllar içinde artış göstermiş, yinebununla aynı doğrultuda faiz (kar payı) gelirlerinde de bir artış yaşanmıştır. Ancak bunoktada katılım bankaları daha iyi performans göstermiş, katılım bankalarında sermayeyeterliliği oranı daha az düşmesine rağmen faiz (kar payı) gelirlerindeki artış gelenekselbankalara göre daha yüksek olarak gerçekleşmiştir. Buna rağmen sermaye yeterliliğioranının azalması karşısında kredi rakamları artarken, bankaların özkaynak karlılıklarıartmamış, bu noktada sermaye yeterliliği oranının azalmasının karlılık rakamlarıüzerinde herhangi bir kaldıraç etkisi gözlenmemiştir.

In the study, in order to determine the effect of the capital adequacy ratio on the items such as the profitability and interest-share incomes of the Islamic banks and the traditional banks, the datas of Turkish banking sector are examined with ratio analysis method. Accordingly, the capital adequacy ratio of both bank groups tends to decrease in the period examined. In both groups, credit and assets, which are one of the factors causing the decrease in capital adequacy, increased during the period and there was an increase in interest (profit share) revenues in the same way. However, at this point, Islamic banks performed better and the increase in interest (profit share) incomes was higher than that of the more traditional banks, even though the capital adequacy ratio in Islamic banks decreased less. Nevertheless, while the credit figures increased in the face of the decrease in the capital adequacy ratio, the return on equity of the banks did not increase and there was no leverage effect on the profitability figures of the decrease in the capital adequacy ratio at this point.
Investigation of the Effects of Basel Capital Adequacy Ratio Change on the Turkish Banking Sector: Comparative Conventional and Islamic Banking with Ratio Analysis
Keywords: İktisat; İşletme