Vladimir Putin dönemi Rusya'nın Suriye politikası - Çalışkan, Burak (My University, 2018)
Bu çalışma Vladimir Putin dönemi Rusya’nın Suriye politikasını jeopolitik perspektif açısından ele almaktadır. Rusya’nın bölgeye yönelik ilgisinin yüzyıllara dayanan bir tarihi vardır. Bu ilgi uzun süre boyunca dinsel ve kültürel alandaki politikalar üzerinden yürütülürken, Rus modernleşmesinin öncüsü Çar I. Petro’nun iktidarı ile birlikte Rusya, güneye açılmayı yani Akdeniz’e ulaşmayı Rusya’nın güvenliği ve çıkarları adına temel bir hedef olarak görmüştür. I. Petro’nun ardılları da bu konuda benzer bir siyaset izlemiş ve Sovyetler Birliği’nin ardından Vladimir Putin de Ortadoğu ve Akdeniz’de etkinlik kurmaya çalışmıştır. Bu konuda Suriye, Rusya’nın Ortadoğu politikalarındaki temel müttefikidir. Ayrıca Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi Suriye, Vladimir Putin döneminde de Rusya’nın jeopolitik olarak çevrelenmişlik düşüncesini kıran ülke konumundadır.

This study explores Syria politics of Russia in the terms of Vladimir Putin from the perspective of geopolitic. The aspirations of Russia about the region dates back to centuries ago. While Russia sustained its aspirations through religious and cultural politics for long times, with Tsar I.Petro coming to power, pioneer of modernization of Russia, Russia have set the extending to the South, notably reaching Mediterrenian Sea, as a main target for its security and interests. The successors of I.Petro pursued also a similar policy regarding the issue and, after the collapse of Soviet Union, Vladimir Putin tried to display activity in the Middle East and Mediterrenian as well. Syria has been the main ally of Russia in this regard. Just as Syria was the country that broke the thought of surroundedness of Russia in Soviet Union era, so is it in the term of Vladimir Putin.
Keywords: 1991-; Arab Spring; Arap İsyanları; Containment Policy; Çevreleme Politikası; Dış ilişkiler; Foreign relations; Geopolitics; Jeopolitik; Politics and government; Putin, Vladimir Vladimirovich, 1952-; Russia; Russia (Federation); Rusya; Rusya (Federasyon); Siyaset ve yönetim; Suriye; Syria