Multifonksiyonel döşemelik kumaş üretimi ve performans özelliklerinin incelenmesi - Yağız, Abdulkadir (My University, 2025)
Son yıllarda teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler ev tekstili olarak kullanılan ürünlerde de çok farklı yönlerde etkilere neden olmuştur. Ev içerisinde kullanılan tekstil ürünlerin konvansiyonel özelliklerinin yanı sıra farklı özellikler içermesi de son kullanıcıların beklentileri arasına girmiştir. Bu çalışmada, teknolojik gelişmeler ve güncel beklentiler göz önünde bulundurularak multifonksiyonel özellikte döşemelik kumaş üretimi gerçekleştirilmiştir.Tez çalışmasında 60 mikron paslanmaz çelik içeren iletken özlü iplikler kullanılarak dokuma tekniği ile 2 farklı grupta toplam 12 adet kumaş üretimi gerçekleştirilmiştir. Birinci grupta üretilen 6 adet kumaşta iletken iplikler sadece atkı yönünde kullanılmıştır. 3 farklı atkı sıklığında üretilen birinci grup kumaşlara apre işlemlerinde su/ yağ iticilik kimyasalı ve güç tutuşurluk kimyasalı aplike edilmiştir. Ardından ASTM D4935-10 standardına göre 15-3000 MHz frekans aralığında kumaşların elektromanyetik kalkanlama etkinliği (EMSE) ölçümleri yapılmıştır. Kumaşların su ve yağ iticilik ölçümleri AATCC 193 ve 118 standartlarına göre yapılırken, güç tutuşurluk testi ise BS5852 Part 1 Source 1 standardına göre gerçekleştirilmiştir. Birinci grup kumaşlarda son olarak ise EN 14465 standardında belirlenen yöntemlere göre kumaşların fiziksel performanslarının ölçümleri yapılmıştır. Test sonuçlarına göre üretilen numune kumaşların belirtilen standartlara göre yapılan testlerde multifonksiyonel özellikler kazandığı görülmüştür. İkinci grupta üretimi yapılan kumaşlarda ise 3 farklı kumaşta sadece atkı yönünde iletken iplik kullanılırken diğer 3 kumaşta ise atkı ve çözgü yönlerinde birlikte iletken iplik kullanılmıştır. İkinci gruptaki kumaşlarda hem kumaştaki iletken iplik miktarının hem de iletken iplik kullanım yönünün EMSE değerlerine olan etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak hem atkı hem de çözgü yönünde iletken iplik kullanılarak üretilen kumaş numunelerinde hedeflenen frekansta %90-99 oranında elektromanyetik kalkanlama etkinliği değerine ulaşılmıştır.

In recent years, rapid advancements in technology have had diverse impacts on home textile products. Beyond their conventional properties, home textile products are now expected by end-users to exhibit additional functional features. In this study, considering technological progress and current user expectations, multifunctional upholstery fabrics were developed. Within the scope of the thesis, a total of 12 woven fabric samples were produced in two different groups using core-spun conductive yarns containing 60-micron stainless steel filaments. In the first group, six fabrics were produced with conductive yarns incorporated only in the weft direction. These fabrics, woven with three different weft densities, were treated with water/ oil repellent and flame-retardant finishing chemicals. Subsequently, electromagnetic shielding effectiveness (EMSE) measurements were carried out in the frequency range of 15–3000 MHz according to ASTM D4935-10. Water and oil repellency tests were performed in accordance with AATCC 193 and AATCC 118 standards, respectively, while flame retardancy was evaluated based on BS 5852 Part 1 Source 1. Additionally, the physical performance properties of the fabrics were assessed according to methods specified in EN 14465. Test results indicated that the produced fabric samples successfully achieved multifunctional properties in line with the relevant standards. In the second group of samples, conductive yarns were used in the weft direction in three fabrics, while the remaining three fabrics featured conductive yarns in both the warp and weft directions. The effect of both the amount and the orientation of the conductive yarns on EMSE values was examined. As a result, fabric samples containing conductive yarns in both warp and weft directions achieved 90–99% electromagnetic shielding effectiveness at the targeted frequency range.
Multifunctional upholstery fabric production and investigaion of its performance properties
Keywords: Conductive yarns; Dokuma; Dokumalı kumaşlar; Easy clean feature; Elektromanyetik kalkanlama etkinliği (EMSE); Flame retardant fabrics; güç tutuşur kumaşlar Electromagnetic shielding effectiveness (EMSE); iletken iplikler; kolay temizlenebilirlik özelliği; su ve yağ itici kumaşlar; Tekstil endüstrisi; Textile fabrics; Textile industry; Water and oil repellent fabrics; Weaving