Biyolojik işaretlerin PC uyumlu görüntülenmesi için gerekli yazılım ve donanımın gerçekleştirilmesi - Taş, Ümit (My University, 2002)
Bilgisayarlarda yaşanan gelişme süreci ile, EKG cihazları ile bilgisayarların entegrasyonu sürecine girilmiştir. Çoğunlukla bilgisayar içine konulan donanım ile hasta kayıtları alınmakta ve işlenmektedir. Standart paralel port kullanılarak yapılan çalışmalar ise yok denecek kadar azdır, var olanlar ise canlı iletişim sağlamamakta veya windows ortamında görsel bir kolaylık sağlamamaktadır. Yapılan bu çalışma ile , bilgisayarın standart çift yönlü paralel portu kullanılarak hastanın kalp grafiğinin ve kan basıncının değişiminin canlı olarak izlenmesi sağlanmıştır. Bir veritabanı ile bağlantılı olarak gelen menü üzerinde, hastaya ait kimlik ve teşhis bilgileri yerleştirilmiştir. Nabız ve kan basıncı bilgileri anlık olarak izlenebilmektedir. Kullanıcının ayarlayacağı alt ve üst sınırlar dışına çıkıldığında sesli ikaz alınabilmektedir. Kayıt seçeneği kullanıldığında, nabız veya kan basıncı değerleri bir grafik olarak görüntülenebilmekte ve bu grafik, yazıcıya aktarılabilmektedir. Kaydedilen grafikler, ileride kullanılabilmesi için saklanabilmektedir. Menülere yerleştirilen seçenekler ile; paralel port adresi, izleme hızı ve grafiğin boyutları değiştirilebilmektedir. Grafik üzerinde istenen herhangi iki nokta arasının, genlik ve zaman ölçümü yapılabilmektedir.

REALIZING OF A REQUIRED HARDWARE&SOFTWARE TO DISPLAY THE BIOLOGICAL SIGNALS IN PC ENVIRONMENT Since beginning of the life in the World, the biopotential signals are exist. During civilization, these signals were started to observe and to understand the meaning of them. The ECG(Electrocardiography) is the main method to check the heart. It is a graphical image of the changing of heart potentials on the thermal paper. But now, the images on the screen are preferred by users. Many hardware and software had been made to receive signals from human body and to display it on the screen up to now. Most of them are about to insert an interface card inside of PC to receive signals from human. The others use the PC ports, but they don't provide real time image. In this study, a hardware and software has been developped. By using PC bidirectional parallel port, the changing of heart potentials&blood pressures can be seen on the PC screen . The patient's identification and diagnostic informations were located in main menu that are imported from a separate database. The Heart Rate and Blood Pressures can be seen in live. One alarm sound can be heard if current values are under or over of preset limits. If Graphic button is used, The Heart Rate and Blood Pressures can be seen as a graphical charts. The recorded graphics can be saved for using in future. The user can change parallel port address of PC, speed and dimensions of graphical image by using other options in main menu. The amplitude and time measurements can be done on the graphical image by using pointing device.
Keywords: Bilgisayar-donanım; Yazılım Sistemleri Bilgisayarlar