İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin zorba davranış eğilimlerinin okul türü ve bazı sosyo demografik değişkenler ile ilişkisi - Satan, Ayşin (My University, 2006)
Araştırmanın temel amacı, ilköğretim II. kademede okuyan (6.,7. ve 8. sınıf) öğrencilerin zorbalık eğilimlerinin çeşitli değişkenler açısından karşılaştırılması ve okul ortamının zorbalık açısından öğrenci görüşleri doğrultusunda incelenmesidir. Araştırma modeli, tarama türünde bir araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin, zorbalık eğilimlerini ölçmek için Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve okular da yaşanan zorbalık olaylarıyla ilgili görüşlerini belirlemeye dönük Akran Zorbalığı Değerlendirme Anketi geliştirilmiştir. Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği, araştırmacı tarafından geçerlik (r=.67) ve güvenirlik çalışmaları (Cronbach alpha=.95) yapılmıştır. Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeğinin 4 alt boyutu bulunmaktadır. Bu alt boyutlar; Fiziksel Zorbalık , Sözel Zorbalık, Eğlence Amaçlı Zorbalık ve Duygu Zorbalığı Araştırma 7 farklı ilköğretim ikinci kademede resmi ve özel türdeki okullarda, yaş aralığı,12-14 yaş arasında değişen toplam 496 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bunların 288’si kız, 208’i de erkektir. Araştırma sonunda 1.Cinsiyet değişkenine göre Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve alt boyutlarında ( Sözel Zorbalık, Eğlence Amaçlı Zorbalık ve Duygu Zorbalığı) istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır. 2.Okul değişkenine göre Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve alt boyutlarında (Fiziksel Zorbalık, Eğlence Amaçlı Zorbalık ve Duygu Zorbalığı ) istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır. 3.Yaş değişkenine göre Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. 4.Annenin eğitim düzeyi değişkenine göre Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve alt boyutlarında (Fiziksel Zorbalık, Eğlence Amaçlı Zorbalık ve Duygu Zorbalığı ) istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır. 5.Babanın eğitim düzeyi değişkenine göre Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve alt boyutlarında (Fiziksel Zorbalık, Eğlence Amaçlı Zorbalık ve Duygu Zorbalığı ) istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır. 6.Algılanan ekonomik düzey değişkenine göre Zorbalık Davranış Eğilimi Ölçeği ve alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. 7. Öğrencilerin Akran Zorbalığı Anketindeki sorularına (Bir öğrenci veya grup tarafından bu öğretim yılında zorbalığa ne kadar maruz kaldınız; Zorbalığa ne kadar sıklıkla maruz kalındınız; Okulda zorbalık en çok nerelerde yapılmaktadır;Hangi sınıf seviyesinde okuyan öğrenciler zorbalık yapmaktadır) ilişkin görüşleri ile okul değişkeni arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin Akran Zorbalığı Anketindeki sorularına (Son 6 ay içersinde hangi zorbalık davranışına maruz kaldınız;Size zorbalık yapanlar kimlerdir; yapılmaktadır;Hangi sınıf seviyesinde okuyan öğrenciler zorbalık yapmaktadır;Okulda zorbalık en çok nerelerde yapılıyor;Zorbalık olaylarında öğretmen ve yöneticiler tarafından müdahale ve önleme çalışmaları yapılıyor) ilişkin görüşleri ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.

Research of base purpose,II.step also readers (6,7,8, classes) of students bullying of inclination variety changeable viewpoint to comperative and school environment bullying also view point students visibilies researcher. Also researcher;of students bullying inclination for scale Bullying Behavior Inclination Scale and schools also living bullying event with about of visibilities appear turned equal bullying investigator assessment investigate to develope. Bullying Behavior Inclination of Scale researcher on the validity (r=.67) and reliablity (Cronbach alpha=.95) to make. Bullying Behavior Inclination of Scale 4 under the dimension to find.These under dimensions;Physical,Verbal, Entertainment Target and Emotion Bullying. Research fist primary also second step official and special 7 variety also school 12-14 age and above, 496 students also above become.These of 288 girl and 208 men. Also researcher ends briefly to give 1.According to the sex, Bullying Behavior Inclination of Scale and under the dimension (Verbal, Entertainment Target and Emotion Bullying) statistical also view meanning one of variety fixing 2.According to the variety of school, Bullying Behavior Inclination of Scale and under the dimension (Verbal, Entertainment Target and Emotion Bullying) statistical also view meanning one of variety 3.According to the age, Bullying Behavior Inclination of Scale and under the not statistical also view meanning one of variety fixing 4.According to the mother of education, Bullying Behavior Inclination of Scale and under the dimension (Verbal, Entertainment Target and Emotion Bullying) statistical also view meanning one of variety fixing 5.According to the father of education, Bullying Behavior Inclination of Scale and under the dimension (Verbal, Entertainment Target and Emotion Bullying) statistical also view meanning one of variety fixing 6.According to the perceives of economic level, Bullying Behavior Inclination of Scale and under the dimension (Verbal, Entertainment Target and Emotion Bullying) statistical also view meanning one of variety fixing 7.Students of equal investigate guestions connection visibilities with school changeable between one meaning become fixing students equal bullying also investigate of questions. Connection of visibility with sex changeable between one of meaning connection fixing.
Keywords: Çocuk Psikolojisi; Davranış Bozuklukları_Okul_Çevre; İlköğretim_Davranış Bozuklukları