Din sosyolojisi açısından AB beklentileri - Çakıroğlu, Şems (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Din Sosyolojisi Açısından AB Bekletileri adlı çalışmamızda Avrupa Birliği’ne katılmaya çalışan Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan din eksenindeki ilişkilerini incelemeye çalıştık. Çalışmamızın birinci bölümünde Avrupa Birliği’nin tarihçesi başlığı altında birlik fikrinin oluşmasını, kurumlarını, hukuki yapısını ve hukuki olarak uluslararası toplumda nasıl bir yere konumlandığını; Avrupa Birliği başlığı altında birliğin yapılanmasını iç işlevlerini nasıl yerine getirdiğini, örgütlenme biçimini, kuruluşlarını ve kuruluşlarının işleyişlerini araştırdık. Aynı bölümde ayrıca Avrupa Birliği Türkiye ilişkilerinin tarihçesini ele aldık. İkinci bölümde Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’de din konusunu Türk Kültürü, Avrupa Kültürü ve Avrupa Birliği’nin din konusundaki “ama” ları açılarından değerlendirdik. Yine ikinci bölümde Avrupa’daki ve Türkiye’deki din eğitiminin karşılaştırmasını yaptık ve Avrupa Birliği’nin laiklik anlayışını anlamaya çalıştık. İkinci bölümde ayrıca Küreselleşme ve Değerler Çatışması konusunu tezimizi ilgilendiren yönleriyle ele aldık. Üçüncü bölümde Avrupa Birliği – Türkiye müzakere süreci için tarih verilen 9 Eylül 2004 tarihi çerçevesinde oluşan tartışmaları Türk basınındaki yansımalarıyla ele aldık. Tezimizin yaptığımız çalışmalar sonucunda ulaştığımız noktayı sonuç bölümünde ifade ettik.

In this thesis named The EU Expectations In Terms Of Religion Sociology, we try to study the religion based relations between Turkey, that is on the way of accessing to the Union, and EU. In chapter 1 , we research the idea of union, the institutions, the legal structure, the legal position in the international community, under the title “the history of EU”, and research the structure of EU, how to implement Its internal functions, the form of organization, the establishments and their functions under the title “European Union”. Besides we mention the history of the relations between EU and Turkey. In the chapter 2, we evaluate the religion in Turkey, in the process of EU, in terms of both Turkish Culture and European Culture and also the “BUT”s of EU on the topic of religion. We compare the religion educations in Europe and Turkey and we try to comprehend the secularism understanding. We touch on Globalisation and Conflicts of Values with the aspects related to our thesis. In the chapter 3, we investigate the reflections of the discussions raised around the date, September 9, 2004 given by EU for Negotiating Framework. In the conclusion, we explain the point we reach after our studies.
Keywords: Din Sosyolojisi_Avrupa Birliği