Pratique(s) theatrale(s) et enseignement du Francais langue etrangere - Cengiz, Esrin Semra (My University, 2022)
Bu çalışmada kaynakça taraması yapılmıştır. Bu araştırma, Fransızca yabancı dil sınıfında tiyatro etkinliklerinin kullanılmasını önermektedir. Günümüzde, iletişimsel yaklaşımın kullanımıyla tiyatro etkinlikleri yabancı dil sınıfında önemli bir rol oynar. Fransızca yabancı dil sınıflarında kullanılan tiyatro etkinliklerinin kısa bir tarihçesini verdikten sonra, tiyatronun bir eğitim aracı olduğunu ortaya koymaya çalışacağız. Ardından, Fransızca yabancı dil öğretiminde, tiyatro etkinlikleri ile ilgili olan iki merkezi kavramı ; fiziksellik ve duygulanımı ele alacağız. Bu çalışmada dilbir bütün olarak ele alınmıştır. Avrupa Ortak Başvuru Metninde (AOBM) tanımlanan farklı becerilerin Fransızca yabancı dil dersinde tiyatro etkinlikleri sayesinde nasıl işlenebildiğini göstermeye çalışacağız. Araştırmamız, 2018-2021 yılları arasında yayınlanan tezlerin taranması sonucunda ortaya çıkmıştır. Yapılan tez taraması sonucunda 6-14 yaşlarındaki öğrencilerde yabancı dil öğretiminde tiyatro etkinliklerinin etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada bu amaca yönelik kavramsal yönü ile tarama modeli benimsenmiştir. Güncel tiyatro etkinliklerinin günümüz yaklaşımlarında etkin bir şekilde kullanılması araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı, yabancı dil öğretiminde tiyatro etkinliklerinin öğrenme kolaylığını sağlamasını göstermektir. Günümüzde dil öğrenimi için şimdiye kadar birçok yöntem ve teknik geliştirilmiştir ve hala geliştirilmektedir. Küreselleşen dünyamızda teknoloji hızla ilerlemekte ve bu gelişime ayak uydurmak kaçınılmazdır. Teknolojinin gelişmesi hiç kuşkusuz iletişimin de gelişmesine neden olmuştur. İletişim araçlarının çeşitlenmesi ve hızlanması eğitimde de mutlaka yeniliklerin ortaya çıkmasını gerektirmiştir. Hala sürdürülmekte olan geleneksel eğitim yöntemlerinden faydalanılmakla beraber çağımız için bu yöntemlerin yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Hızla gelişen dünyamızda öğrenenlerin de taleplerinin gelişime açık olduğu yöndedir. Karşımızda eski öğretim metotlarıyla yetinmeyen bir kitle bulunmaktadır. Tamamen ezbere dayalı, sadece öğretmenin merkezde olduğu, öğrenciye çok söz hakkı tanımayan, öğrenenlerin sınıfta aktif olmadığı geleneksel yöntemlerle yabancı dil eğitiminin kalıcı bir etki bırakmadığını hatta öğrenenlerde dil öğrenmeye dair korku ve endişe yarattığını söyleyebiliriz. Böylelikle, hem küreselleşmenin vermiş olduğu gelişim hem de öğrenen kitlelerin ihtiyaçları doğrultusunda yeni öğretim metotları geliştirilmiştir. İletişimsel yöntem başlığı altında bulunan tiyatro etkinlikleri ile öğrenme bunlardan en etkili olanlarından biridir. Yabancı dil öğretiminde tiyatro aktivitelerinin kullanılması, öğrencileri dersin merkezine alarak, aktif roller vererek, uygulayarak, yaşayarak öğreterek, söz hakkı tanıyarak, eğlenerek öğrenmeyi sağlamaktadır. Bu sayılanları öğrenci kendi içinde ve dışında gerçekleştirdiğinde öğrenimin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi kaçınılmazdır ve zihinde kalıcılığı yaptığımız araştırmalar sonucunda çok fazladır. Bu çalışma, tiyatro etkinlikleri aracılığıyla yabancı bir dilin nasıl kolay öğrenildiğini, öğrenenlere ne gibi faydalar sağladığını ve güncel hayata etkilerini de göstermeyi amaçlamıştır. Bu nedenle, alanla ilgili birçok araştırma yapılmış ve sonuçları paylaşılmıştır. Tiyatro etkinlikleri aracılığı ile dil bir bütün olarak ele alınmaktadır. Avrupa Ortak Başvuru Metninde bulunan dört temel dil becerisini bu aktiviteler aracılığıyla öğrenenlere kazandırmak amaçlanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin hepsinin tiyatro aktiviteleri ile rahat bir şekilde gerçekleştiğini söylemek mümkündür. Dili bir bütün olarak öğrenmek öğrenenlere sınıf dışında da dili kullanabilme olanağını vermektedir. Tiyatro etkinliklerle çalışmak aynı zamanda öğrenenlere birçok açıdan da fayda sağlamaktadır. Sosyal zekalarının gelişmesi, iletişim becerilerinin kazandırılması, toplumsal normları öğrenmeleri ve bu yönde hareket etme kabiliyetlerinin kazandırılması, yaratıcılıklarının gelişmesi, empati, saygı, kibarlık, tolerans gibi duyguların oluşması, toplum önünde rahatça kendilerini ifade edebilmeleri, derslere karşı motivasyonlarının artması, özgüvenli ve kendilerine olan saygıları gibi özelliklerin hepsi tiyatro etkinlikleri sayesinde öğrenenlerin çeşitli roller almasıyla ilgilidir. Öğrenen bu rollere girerek karşı tarafın duygu ve düşüncelerini çok küçük yaşlardan itibaren anlamaya başlar. Dolayısıyla, empati yetenekleri gelişir. Öğrenciler kendilerini sınıf ortamında oyunlar aracılığıyla rahatça, korkmadan, alay edilme endişesi olmadan ifade ettikleri için özgüvenleri ve motivasyonları artar. Kaygı ve endişe düzeyleri azalır. Öğrenenler sınıfın merkezindedir ve öğretmen daha çok öğrencileri yönlendirmek amacıyla bir rehber rolündedir. Öğrenenler sınıf önünde sergilemiş oldukları rollerde çeşitli diyaloglar gerçekleştirirler. Bu konuşmalar tiyatro etkinliklerindeki oyunlar aracılığıyla olduğu için öğrenenler de kendilerini ifade ederken rahat hissederler. Böylelikle öğrenim rahat bir şekilde gerçekleşir. Öğrenciler çeşitli oyunlarla öğrenim sağladığı için aynı zamanda eğlenmiş olurlar. Araştırmamız beş temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmamızın sorunsalına, hedef ve önemine, hipoteze, sınırlılıklarına giriş kısmıyla birlikte yer verilmiştir. İkinci bölümde kavramsal çerçeve altında konuyla ilgili detaylı bilgiler sunulmuştur. Üçüncü bölümde araştırma yöntemimize ve veri toplama aracımıza yer verilmiştir. Dördüncü bölümde araştırmaya yönelik sonuçları incelemek amacıyla elde edilen veriler analiz edilmiştir. Sonrasında edilen bulgular yorumlanmıştır. Beşinci bölümde araştırmamızın sonuçları kısmına yer verilerek çalışmamız tamamlanmıştır.

The work presented here is a bibliography review. The study proposes the use of theatrical activities in the French foreign language classroom. Today, especially with the emergence of the communicative approach since the eighties, this practice is accepted and evaluated. Today, after taking an overview of the history of the theater that led to its use in French foreign language classes, we will show that theater is strictly an educational tool, but one that carries out an active study of language in particular. Secondly, two central concepts related to theatrical practice in French foreign language teaching ; we will consider holism and affectivity. This study proposes a 'non-segregated' approach to language and considers recognizing the physical and emotional dimensions of language changes. In conclusion, we will show how the different skills defined in the European Qualifications Framework can be studied in the French foreign language course through theatrical activities.
Tiyatral uygulamalar ve yabancı dil olarak Fransızca öğretimi
Keywords: art of oratory; corporality; didactic; didaktik; duygulanım; emotion; fiziksellik; Fransız dili; french as a foreign language teaching-learning; French language; hitabet sanatı Theatre; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; theatrical practices; Tiyatro; tiyatro etkinlikleri; yabancı dil olarak Fransızca öğretme-öğrenme