Basel II kapsamında kredi derecelendirmesi ve Türk ekonomisine muhtemel etkileri - Diliçıkık, Tüba (My University, 2010)
BASEL II KAPSAMINDA KREDİ DERECELENDİRMESİ VE TÜRK EKONOMİSİNE MUHTEMEL ETKİLERİ Basel II Kriterlerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte bankaların sermaye yeterliliğinin hesaplanmasında ülkelerin OECD üyesi olup olmamaları herhangi bir önem arz etmeyecek, kredi riskinin hesaplanmasında standart yaklaşım ve içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşım dikkate alınacaktır. Türkiye'de bulunan bankaların birçoğunun içsel derecelendirme yaklaşımlarını kullanmak için gerekli veri setine sahip olmadıkları açıktır. Dolayısıyla, standart yaklaşım derecelendirme notları olmaksızın kullanılamayacağı için ülkemizde derecelendirme konusu ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının önemi artacaktır. Bu bağlamda çalışmada, Basel II kriterlerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte ülke, şirket ve bankaların bu uygulamadan nasıl etkileneceği açıklanıp, söz konusu kurumların mevcut şartları ve bu anlamda alınacak önlemlerden bahsedilecektir.

CREDİT RATİNG AND POSSİBLE EFFECTS ON TURKİSH ECONOMY WİTHİN BASEL II After the Basel II Criteria take effect, it won’t be decisive for countries to be a member of OECD when determining capital adequacy ratio of banks. Instead, a standard approach that counts on credit scores for the reckoning of credit risk and a procedure that depends upon internal rating will be taken into account. It is clear that most of the banks in Turkey do not have sufficient data set to use internal rating method. Since standard approach cannot be used without rating scores, the topic of rating and international rating agencies will become more crucial in our country. In this context, the study explains how the country, companies and banks are going to be effected from the stated applications after the Basel II criteria take effect, and it covers current situation of specified companies and the precautions to take.
Keywords: Basel II; Ekonomi; Kredi Derecelendirme