Hazır giyim sanayiinde web tabanlı izinli pazarlama modeli geliştirilmesi - Şenbayram, Yasemin Corcor (My University, 2010)
HAZIR GİYİM SANAYİİNDE WEB TABANLI İZİNLİ PAZARLAMA MODELİ GELİŞTİRİLMESİ Araştırmalara göre, ortalama bir tüketici günde 3 bin, yılda ise 1 milyondan fazla mesajla karşılaşıyor. Bir tüketicinin süpermarketi gezdiğinde 10 bin den fazla ya da bir saat TV izlediğinde 40–50 mesajla karşılaştığı düşünülecek olursa bu sayı hiç de abartılı değildir. Peki, tüketici sayısız mesaj bombardımanı içerisinde reklâm verenin mesajını nasıl algılayacak? Reklâm kirliliğinin doruğa çıktığı günümüzde bu sorunun cevabının kolayca verilemeyeceği bir gerçektir. 1999 yılında Amerikalı pazarlama uzmanı Seth Godin tarafından ortaya atılan “İzinli Pazarlama” (Permission Marketing) kavramı, geleneksel pazarlama iletişiminin hedef kitleyi mesajla bombardımana tutmak yaklaşımına karşı yeni bir bakış açısı getirmiştir. Bu yeni bakış açısı, bireylere özel, bekledikleri ve almak istedikleri iletişim mesajlarını vermeye dayanır. İzinli Pazarlama artık pazarlama sektörünü klasik uygulamalardan çıkartarak onların tüketiciyi daha farklı algılamalarına olanak sağlamaktadır. Tüketicinin dikkatini izni doğrultusunda çekerek, tüketicinin gücünü, enerjisini ve zamanını çalmadan reklâm vereni dinlemesini sağlamaktadır. Böylece, bu yöntem, reklâmın reklâm olmaktan çıkıp “Markalar Savaşı” haline geldiği günümüzde şirketlerin, diğer şirketler arasından sıyrılması için kullanabilecekleri en önemli silah olmayı hak etmektedir. İzinli pazarlama ile ilgili olarak bahsedilen bütün teorik kavramların uygulanabilirliği bilişim teknolojileriyle mümkündür. İzinli Pazarlama kampanyalarında kullanabilecek mecraların başında e-posta gelmektedir. Bu mecra, ucuz, hızlı, kişiselleştirilmesi kolay olmakla birlikte internet ve e-posta kullanıcılarının sayısına bakıldığında etkili bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntemi istenmeyen gönderilerden (spam) ayıran yanı da izne dayalı olarak yürütülmesidir. Bu çalışmada söz konusu pazarlama anlayışının tanımlanması, karşılaştırılması, avantaj ve dezavantajlarının ortaya koyularak incelenmesi ve bu pazarlama anlayışının hazır giyim sanayinde kullanabilirliğinin araştırılması amaç edinilmiştir.

DEVELOPMENT OF THE WEB –BASE PERMISSION MARKETING MODEL IN READY-MADE CLOTHING INDUSTRY According to the researches, an average consumer meets with 3 thousands messages in a day and more than 1 million messages in a year. If we consider that a consumer meets more than 10 thousands messages in a supermarket or 40-50 messages when he/ she watches TV for an hour, this figure will not be exaggerative. Then, how will a consumer recognize the message of advertiser in a message bombing? It is clear it is not easy to reply this question today when the advertisement pollution is in peak level. The “Permission Marketing” concept suggested by the American marketing expert Seth Godin in 1999 brought a new viewpoint against to the approach of traditional marketing communication to create message bombing for the target mass. This new viewpoint depends on giving communication messages to individuals they wish to take and especially expect for. The Permission Marketing removes the marketing sector from traditional applications and enables them to recognize the consumer in different manner. By taking attention of the consumer with their permit, it ensures them to listen to the advertiser without stealing the power, energy and time of the consumer. So, this method deserves to be the most important weapon that may be used by companies to stand out amongst others in recent days when the advertisement has become the “war of brands” but no an advertisement anymore. Availability of all the theoretical concepts related to the permission marketing is possible with the informatics technologies. One of the leading channels that may be used in permission marketing campaigns is the e-mail. Though this channel is cheap and easy to personalize rapidly, it is an effective method when the number of internet and e-mail users is considered. Besides, the part of this method that separates it from undesired mails is that it is carried out depending on permission. In this study, it is aimed to define the said marketing understanding, compare it, examine its advantages and disadvantages and examine availability of this marketing understanding in the ready-made clothing industry.
Keywords: Hazır Giyim; Pazarlama; Tekstil Eğitimi