Ürün yaşam seyrinde çevresel maliyetler ve geri dönüşüm boyutunun değerlendirilmesi ve bir uygulama - Öktem, Begüm (My University, 2015)
Teknolojinin gelişmesi ve artan rekabet ile işletmelerin yalnızca mal veya hizmet üretmeleri günümüzde yeterli değildir. Mal ve hizmet üretimi sırasında üretim şekilleri, çevreye bakış açıları da müşteriler tarafından izlenmektedir. Günümüzde ürünlerin ve dolayısıyla işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlaması noktasında çevresel maliyetler ve geri dönüşüm ön plana çıkmıştır. Bu gerekçelerden hareketle çalışmada ürün yaşam seyrinde çevresel maliyetler ve geri dönüşüm boyutu incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle temel kavramlar açıklanmış, geleneksel maliyetleme ile ürün yaşam seyri karşılaştırılmıştır. Ardından ürün yaşam seyrinde çevresel maliyetler ve geri dönüşüm boyutu değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeyi somut hale getirmek için bir işletme üzerinde uygulama yapılmıştır. Hammadde sıkıntısının yaşandığı, doğal kaynakların tükenme riskinin bulunduğu ve maliyetlerin yükseldiği günümüz şartlarında, işletmelerin geri dönüşümlü ürün kullanmaları yalnızca işletmeye maliyetleri düşürmekle kalmayıp, müşterilerin de çevre bilinciyle geri dönüşümlü ürünlere yönelmeleri sonucunda ürün satışlarının ve pazar payının artmasına, işletmelerin rekabet edilebilirliğinin yükselmesine sebep olmaktadır. Çevre açısından da hava, su kirliliği azalmakta, ağaç kesimi önlenmektedir. Son yıllarda geri dönüşüm ile yenilenebilir kaynakların oluşturulması ve sürdürülebilir üretim sağlanarak üretim sistemlerine yeni bir boyut kazandırılabilecektir. seyri, Geri dönüşüm, Maliyetleme

With the development of technology and increasing competition, producing goods or services of the business is not enough today. Production forms of business and their perspectives on the environment during the production of goods and services are also monitored by the clients. Today, environmental costs and recycling have come into prominence at the point of ensuring the sustainibility of products and thereby business. For these reasons, in this study, dimensions of environmental costs and recycle are tried to be examined in the product life cycle. For this purpose, basic concepts are primarily explained, traditional costing and product life cycle are compared. Then, dimensions of environmental costs and recycle are evaluated in the product life cycle. Finally, this assessment is carried out on a business to make concrete. The presence of shortages of raw materials, the risk of extinction of natural resources and in today's world where the cost rises, using recycled products decreases operating costs and so customers turn to recycled products with the environmental awareness. Hereat, competitiveness of enterprises, their product sales and market share have increased. In terms of environment, air and water pollution decrease and logging is prevented. During recent years, the creation of renewable resources by recycling will ensure sustainable production and bring a new dimension to the production systems. Key words: Product Life Cycle, Recycling, Costing
Keywords: Maliyet muhasebesi; Muhasebe; Ürün ticareti