Hasılat ve stokların, büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standardı (BOBI FRS), Türkiye finansal raporlama standartları (TFRS) ve Türk vergi kanunlarına göre incelenmesi ve uygulama - Sarıdemir, İbrahim (My University, 2019)
21. yüzyılın, muhasebe ve finans alanına getirdiği en büyük yenilik her türlü bilginin dünya üzerinde paylaşılabilir ve karşılaştırılabilir bir şekilde kullanıcılara sunulmasıdır. Hâl böyle olunca gerçeğe uygun, ihtiyaca uygun, anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir bilginin kaydının ve sunumunun hangi ölçütlere göre yapılacağını, ilgililer belirlemek durumunda kalmıştır. Ülkemizde uygulanan muhasebe sisteminin uluslararası muhasebe sistemiyle uyumu da bu noktada büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada işletmeler için önem taşıyan iki önemli kalemin; hasılat ve stokların ülkemizde muhasebe alanına yön veren Türk Vergi Kanunları ile Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standardı / Türkiye Muhasebe Standartları (TFRS / TMS) açısından incelemesi yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle bu alanla ilgili temel kavramlar ve devamında ülkemiz ve dünya açısından muhasebenin gelişim seyri ortaya konulmuştur. Sonrasında hasılat ve stoklar, Standartlar ve Türk vergi kanunları açısından ele alınıp, karşılaştırma tablosuyla özet hale getirilmiştir. Son olarak ise bir uygulama ile işlem bazındaki farklılıkların muhasebe kayıtlarına ve finansal tablolara etkisi gösterilmiştir. Bu çalışma göstermiştir ki uluslararası kriterlere uyumlu bilginin oluşması için ülkemizde uygulanan vergi kanunlarının, muhasebeye bakış felsefesini öncelikle değiştirmek ve sonrasında da uluslararası standartların tüm alanda uygulanabilir hale getirilmesini sağlamak büyük önem arz etmektedir.

With the advent of the 21st century, the most important innovation in the realm of finance and accounting has been the ability to compare and share all sort of information by users of all ages. Therefore, officials have to create the type of standards necessary for recording and presenting information, which is accurate, useful, comprehensible and comparable, to its users. For this reason, it has become very important for accounting system in our country to adapt to the international accounting system.In this study, revenues and stocks, which are two important factors for businesses, are analysed in terms of Turkish Tax Legislation, Fınancıal Reportıng Standard For Large And Medıum Sızed Enterprıses (FRS For LME), Turkish Financial Reporting Standards / Turkish Accounting Standards(TFRS/ TAS).For this purpose, first, some basic concepts are explained and introduced. This introduction is followed by the progress of accounting both in our country and in the world. Next, revenues and stocks are analysed with regard to Standards and Turkish taxation legislation and summarised with a table that includes a comparison. Finally, the effect of differences in transactions on accounting records and financial statement analyses is described with the help of an application.This study has demonstrated that it is of great importance to transform taxation legislation in our country and change the way accounting is practiced so that we can create data that is adapted to the international standards. The next step will be to ensure that international standards are implemented in all areas across the country.
Keywords: Accounting; BOBİ FRS; Business; Hasılat; Inventories; İşletme; LMSE FRS; Muhasebe; Revenue; Stoklar; TAS 2; TFRS 15; TMS 2; Turkish Tax Laws; Türk Vergi Kanunları