İşçinin rekabet yasağı borcu - Demirtaş, Nevzer Sebla (My University, 2011)
İŞÇİNİN REKABET YASAĞI BORCU İşçinin iş sözleşmesinden doğan temel borcu iş görme borcudur ve iş sözleşmesi bağımlılık ilişkisi gerektirdiği için, işçi açısından bu borcun yanında işverenin emir ve talimatlarına uyma, sadakat ve rekabet yasağı borcu gibi yan borçları da bulunmaktadır. Özellikle sadakat borcu, iş sözleşmesinden kaynaklanan temel yükümlülüklerden birini oluşturmaktadır. Rekabet yasağı borcu ise işçinin, iş sözleşmesi devam ederken, sadakat borcunda; iş sözleşmesi sona erdikten sonra ise, rekabet yasağı sözleşmesinde kendisini göstermektedir. İşveren ile işçi arasındaki iş ilişkisi nedeni ile işçi, işyerinde çalıştığı pozisyon gereği, çalıştığı işyerindeki iş sırlarına vakıf olma veya müşterileri tanıma ve onlarla ilişki içerisinde bulunma fırsatına sahip olabilmektedir. İş sırları ve müşteri çevresi, işveren açısından korunması gereken değerlerdir ve işveren açısından bu değerlerin korunması, işin niteliği gereğidir. Bu nedenle iş ilişkisi işçiye, temelini sadakat borcunda bulan, rekabet yasağı borcu yüklemiştir. Diğer yandan sadece iş ilişkisi süresince rekabet yasağı borcunun söz konusu olması, bazı durumlarda işverenin korunması gereken haklı menfaatlerini tam olarak koruyamamaktadır. Bu nedenle de iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra geçerli olabilecek şekilde rekabet yasağı sözleşmesi yapılma yoluna başvurulmaktadır. Çalışmamızda, işçinin iş sözleşmesi devam ederken sadakat borcundan doğan rekabet yasağı ve iş sözleşmesi sona erdikten sonra söz konusu olan rekabet yasağı sözleşmesi, kapsamları, geçerlilik koşulları ve sona erme halleri ile birlikte incelenmiştir. Rekabet, Rekabet Yasağı, Sadakat Borcu, İş Sözleşmesi, Rekabet Yasağı Sözleşmesi

THE NON-COMPETE OBLIGATION OF EMPLOYEE The employment contractual obligation of employee is, obligation duty and because employment contract requires dependence relations, besides these obligations the employee has secondary obligations as complying with employer’s orders and directions, loyalty and non-compete. Especially, loyalty obligation forms one of the basic obligations that origins from employment contract. Non-compete obligation arises in loyalty obligation when the employer’s employment contract continues and in non-competition agreement after the employment contract ends. Because of business relationship between employer and employee, employer has the opportunities such as being aware of trade secrets or knowing customers and having relationships with them in accordance with the position in the working place. Trade secrets and customer environment are values that should be protected by employer and in terms of employer, protection of these values are in accordance with business property. For this reason, business relationship fasten non-compete obligation to the employee that basis into loyalty obligation. Besides, non-compete obligation exists only business relationship continues and in some situations, the protection of employer’s fair benefits are not fully protected. For this reason, valid after the employment contract ends, non-competition agreement is done. In our study, employee’s non-compete arises from loyalty obligation during employment agreement and non-competition agreement exists after the employment agreement expired are analyzed with the scopes, validity conditions and ending cases. Key Words: Competition, Non-compete, Loyalty obligation, employment contract, non-competition agreement
Keywords: İş Hukuku; İş Sözleşmeleri; Rekabet; Sosyal Güvenlik