TÜRKİYE’DE ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri içinde Türkiye, son 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülkelerden biri olmuştur. Türkiye'de enerji piyasasında doğal gaz ve petrol ithalatına bağımlılık yüksek düzeydedir. Türkiye'de, enerji kullanım oranı sanayide ve diğer sektörlerde dünya genel ortalamasının üzerindedir. Ulaştırma ve enerji dışı alanlarda ise dünya genel ortalamasının daha altındadır. Türkiye'de enerji sektörünün 2023 yılına kadar ki toplam yatırım ihtiyacının 120-130 milyar ABD Dolarını aşacağı tahmin edilirken; yeni santral yatırımları için, Türkiye'de her yıl yıllık ortalama 5 milyar ABD Dolarlık yatırım ihtiyacının doğacağı öngörülmektedir. Türkiye'de 2023 yılına kadar enerji sektörünün finansman ihtiyacının yapılacak özelleştirme ihaleleri ve yeni santral yatırımları vasıtasıyla ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Dolayasıyla söz konusu finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların Türk Bankacılık Sektörüne ve yurtdışı finans sektörüne yönelik kısa ve orta-uzun vadeli kredi taleplerinde artış olması beklenecektir

Turkey has been one of the countries (among OECD countries) which realized the fastest growth in demand in the last 10-year period. Dependence on imports of oil and natural gas in Turkey is high. In Turkey, the ratio of energy use in industry and in other industries generally above the average of the world. In addition, the ratio of energy use in transport and areas out of energy is below the overall average of the world. The need for investment in the energy sector in Turkey until 2023 is expected to exceed U.S. $ 120-130 billion. In addition, the new power plant investments of Turkey is expected to be for an annual average of U.S. $ 5 billion in each year. Financing needs of the energy sector in Turkey are expected to occur through the privatization auctions and investments in new power plants. Consequently, the companies operating in the energy sector are expected to increase the demand of loans from Turkish Banking Sector
ENERGY SECTOR OUTLOOK IN TURKEY