Formaldehitin tayini için yeni bir yöntem - Kargı, Burcu (My University, 2010)
FORMALDEHİTİN TAYİNİ İÇİN YENİ BİR YÖNTEM Formaldehit atmosfer ve çevre kimyasında tipik bir zehirli gaz türü olarak sınıflandırılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün havadaki formaldehitin 0,08 ppm lik standartını saptaması, çevresel havada formaldehitin tespiti için hassas, güvenilir, ve spesifik bir metodun gerekliliğini ortaya koyar. Bu çalışmada günümüze kadar ortaya konmuş spektrofotometrik ve fluorometrik yöntemlere alternatif olarak yüksek derecede hassas, yüksek derecede seçici, kolay, ve yaygın kullanılabilecek bir yöntem oluşturmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda literatürde kabul görmüş Asetil Aseton (EPA 323) ve Kromotropik Asit (CTA) ile yapılan kolorimetrik yöntemler denenmiştir. Bu çalışmamızda, kolorimetrik yöntemlere alternatif olarak renk geliştirmek yerine renk giderilmesi üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu amaçla elde edilen reaktif ; Nikel metalinin 2+ değerlikli tuzu, Etilendiamin ve Sistein’in karışımından (Ni-en-cys) meydana gelmektedir. Bu çalışmada Formaldehit (CH2O)’in, Ni-en-cys reaktifinin rengini gidermesi esasına dayanarak meydana gelen absorbans azalmaları ele alınmıştır. Bu absorbans azalmalarının pH:6,1 ortamında artan formaldehit miktarı ile lineer olarak arttığı tespit edilmiştir. Bu yöntemle 0,3 – 30 μg çalışma aralığında, Formaldehit Tayini için %95 olasılıkla güven aralığı 1,5 ± 0,11’dir.

A NOVEL METHOD FOR DETERMINING OF FORMALDEHYDE Formaldehyde is classified as a typical toxic gas in atmosphere and environmental chemistry. The ascertainment of the World Health Organization that the standart of formaldehyde in air is 0,08 ppm, has introduced the necessity of a sensitive, reliable, and specific method to determine formaldehyde in air. In this study, it has been purposed to develop a novel method which is highly sensitive, selective, simple and can be widely used as an alternative method to other spectrophotometric and fluorometric methods that have been used until now. In this context, colorimetric methods which are performed with Acetyl Acetone (EPA 323) and Chromotropic Acid (CTA) method which has been accepted in the literature, have been tested. In our study, we focused on uncoloring instead of making colored as an alternative. The reagent obtained with this purpose, is the mixture of Nickel(II)salt, Ethylenediamine and Cystein (Ni-en-cys). By this study, it has been taken essential of behaviour of Formaldehyde (CH2O) making Ni-en-cys reagent uncolored, and decreasing absorption spectrums. It has been detected that, in pH:6,1 media these decreases of spectrums are positive function of increasing formaldehyde concentrations. By this novel method, it can be determined in a working range of 0,3-30 μg formaldehyde and with a quantitation limit of 1,5 ± 0,11 µg formaldehyde in %95 confidence interval.
Keywords: Analitik Kimya; Kimya