Malik bin Nebi'nin din ve toplum görüşü - Kaplan, Sümeyye (My University, 2019)
ÖZETTezli Yüksek LisansMALİK BİN NEBİ’NİN DİN VE TOPLUM GÖRÜŞÜSümeyye KAPLANMarmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıBu tez, yaşadığı toplumun yanı sıra, tüm İslam toplumlarının sorunlarıyla yakında ilgilenmiş, Batı ve Doğu kültürünü yakından tanımasının sonucu olarak onları, özgün bir perspektif ile analiz etmiş, bahsi geçen sorunlara çözüm yolları önermiş ve Müslüman bilginler tarafından kabul görmüş, eylem ve fikir adamı, Malik bin Nebi’nin Din ve Toplum Görüşlerini ele almak amacıyla yazılmıştır.Malik bin Nebi için toplumların ulaşması gereken yegane amaç, medeniyettir ve o, medeniyet görüşünün temellerini dine dayandırmıştır. Toplum kendisinin sömürülmesine izin verdiği sürece sömürülmeye devam edecektir ve hatta bu toplum, kendisini değiştirmedikçe, yani içten dışa doğru yenileşme ve kendi dinamizmini keşfetme hali olmadıkça sömürülmeye devam edecektir. Bu konuda Bin Nebi, sömürge ruhu veya sömürüye yatkınlık nosyonlarını geliştirmiştir.Malik bin Nebi, toplumu ve toplumsal eylemleri, analizci bir yaklaşımla; kişiler, düşünceler ve nesneler evreni biçiminde kategorize etmiştir. Bin Nebi, kişiler evreninde insan unsurunu işlerken, aynı zamanda insanın medenileşme yolundaki işlevine de dikkat çeker. Düşünceler evreninde, düşüncelerin orijinalliğine ve toplumsal dinamizme hizmetine ayrıca nesneler evreninde ise nesnelerin toplumun nezdindeki psikolojik konumuna dikkat çekmiştir. Sonuç olarak tüm bu evrenleri organize eden ve varlığı toplumsal bağlamda zorunlu olan sosyal ilişkiler ağına değinmiştir.

ABSTRACTMaster of Arts with ThesisMALIK BIN NEBI'S OPINION OF RELIGION AND SOCIETYSümeyye KAPLANMarmara UniversityInstitute of Social ScienceDepartment of Philosophy and Religious SciencesThe biggest reason of society beeing colonial is the society itself. If the society allows the colonization, then it will continue and if the society doesn’t change itself, to explain; if they dont try to renew theirselves from inside to outside and if they are not in the state of finding their own dynamism, then the colonization will keep going as the same. Bin Nebi developed the colonial soul and colonial predisposition notions about this issue.Malik Bin Nebi categorised the society and the social acts by persons, thoughts and matter universe in a analyser approach. While Bin Nebi applying the human element in the persons universe, at the same time, he pointed the functions of the people in the process of civilization. In the universe of thoughts, he pointed the orginality of the thought and serving the social dynamism also in the universe of matter, he pointed the psychological possesion of the matter in the society. As a result, Bin Nebi pointed the social relations that organized all these universes and that are obligatory in social way.This thesis has been written to show Malik Bin Nebi’s opinions about society and religion who was interested with Islamic society problems closely, tried to show new perceptions, showed ways to solve those problems and he was also praised by many wise religious people.For Malik Bin Nebi, the main reason that societies needs to approach is civilization and he insisted the idea of civilization into religion. According to Bin Nebi, religion is the catalyzer of a society and it is the main motivation in the way to civilization.
Keywords: Civilization; Colonial Soul; Din; Din ve sosyoloji; Malik bin Nebi; Medeniyet; Religion; Religion and sociology; Sömürge Ruhu