İbn Sina’nın sembolik hikayelerinde Ahlak Felsefesi - Turğay, Fatma (My University, 2006)
İBN SÎNÂ’NIN SEMBOLİK HİKAYELERİNDE AHLAK FELSEFESİ İbn Sînâ’nın sembolik hikayelerinde ahlak felsefesinin incelenmesi, beraberinde bu hikayelerin dilinin çözümlenmesini gerektiren bir metodu belirlemeyi de gerekli kılmıştır. Bu hikayelerin filozofun felsefesindeki yerinin tesbiti metedolojik perspektifimizi de ortaya koyacağından bu konudaki yorumların incelenmesinin akabinde, sembollerin anlaşılmasındaki en iyi referans kaynağının filozofun diğer sistematik eserleri olduğu sonucuna ulaşarak tezin ana yöntemini belirledik. Hikayeler İbn Sînâ’nın metafizik, psikolojik ve epistemolojik görüşlerini de barındırmakla birlikte bu alanlara gönderme yapan sembolleri ahlak’la ilişkileri bakımından ele aldık. Böylece filozofun, diğer alanlarla kurduğu bağlantılarıyla birlikte ahlak felsefesinin anlaşılmasında bu hikayelerin ayrı bir yere konularak incelenmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır. En önemlisi ise İbn Sînâ’nın felsefesinin merkezinde yer alan “İnsan” (nefs) anlayışının ahlak felsefesini de belirleyen önemli bir unsur olduğunun bir kez daha hikayeler yoluyla anlaşılmış olmasıdır. Hikayeler nefs’in kendini gerçekleştirme (yetkinlik) serüvenini verirken bunu başarmanın yollarını, dolayısıyla ahlak anlayışının vazgeçilmez unsurlarını da vermektedir.

MORAL PHILOSPHY IN THE SYMBOLIC STORIES OF IBN SINA (AVICENNA) Studying the moral philosophy in the symbolic stories of Ibn Sina (Avicenna) requires identification of a method which facilitates analysis of the meaning of a special language of these stories. We have identified the main method of this thesis on the assumption that the most useful sources to understand the meaning of symbols are the other systematic works of the philosopher. Therefore we decided to analyze such works following a study of commentaries on the subject. Although stories reflect metaphysical, psychological and epistemological thoughts of Ibn Sina, we studied stories which refer to these fields in the context of their relation with ethics. Thus, it has been established that these stories should be given a special emphasis to understand the moral philosophy of Ibn Sina who established links with other fields. The most significant finding in the study of stories is the fact that the concept of “Human” (an-nafs) which is at the center of Ibn Sina’s philosophy is also the most important element shaping his moral philosophy. Stories provides clues about human self-realization and shows how this can be achieved, reflecting indispensable elements of moral philosophy.
Keywords: Ahlak Felsefesi; Ahlak Felsefesi (Etik); Felsefe_Din; İbn Sina_Felsefe