John Cage'in müziği ve Altı Tane Melodi adlı eserinin incelenmesi - Gündoğdu, Serhat (My University, 2021)
Bu çalışma, 20. Yüzyılın Amerikalı besteci, icracısı ve eğitimcisi olan John Cage’in hayatını, yaşadığı dönemi ve müzik anlayışını, etkilendiği ve etkilediği sanatçılar ile olan etkileşimini konu alan bir çalışmadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Cage’in hayatı ve Hazırlanmış Piyano’ su üzerine araştırmalar yapılmıştır. Araştırmaların sonucunda etkilendiği sanatçı Marcell Duchamp ve Dadaizm ele alınmıştır. Duchamp’ ın hazır nesnelerini Cage’in müziğine nasıl yansıdığını göstermeye çalışılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde Cage’in rastlantısal müziği ve felsefesi üzerine görüşler sunulmuş, rastlantısal müziğe öncü olan bulgular (orta çağ müziği, gregoryen şan, romantik dönem kadansları) belirtilmiş, Harry Partch, Henry Cowell gibi bestecilerin rastlantısal müziğine katkıları araştırılmıştır. Cage’in rastlantısal müziği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, özellikle rastlantısal müziğin temel dayanağı olan Zen Budizm’ i ve I Ching (Kehanetler kitabı) açıklanmıştır. Cage’in bu iki felsefeden nasıl etkilenmiş olduğu D.T Suzuki’nin Zen Budizm’i kitabı üzerinden açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde Six Melodies Adlı eserin, Cage’in hangi dönemine ait olduğu araştırılmış, romantik dönemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Aynı zamanda Cage’in Six Melodies Adlı keman piyano eserinin icra bakımından analizi keman sanatçılarına ışık tutması açısından incelenmiştir.

This study recounts the life of John Cage, a 20th century American composer, performer and educator. In addıtıon, ıt enunciates his era, understanding of music and his interaction with the artists he either influenced or was influenced by.The second section of this study is dedıcated to Cage’ s life and his own Prepared Piano. The study proceeds to dıscuss Cage’ s influence on artist Marcell Duchamp an Dadaism art movement. The study endeavored to demonstrate how Duchamp’ s readymade ımpacted Cage’s music. Opinions are presented about Cage’ s aleatoric music and philosophy on third section of the work, Pioneer discoveries for aleatoric music (middle age music, gregoryen singing, romatic period cadences) stated and aleatoric music composer additives researched such as Harry Partch, Henry Cowell. İnformation has been given about Cage’s works and aleatoric music, especially Zen Buddhism and I Ching (prophecies book ) which is aleatoric musics fundamental support has been explained. How Cage is affected from these two prophecy is explained in D. T. Suzuki’ s book. On the fourth section of the work, the Six Melodies are researched from which period of Cage is and information has been given about romantic period. At the same time Cage’ s Six Melodies which is a violin piano piece, examined through performance point of wiew analysis for setting light to violin artists
Keywords: Aleotery Music; Dadaism; Dadaizm; John Cage; Music; Müzik; Öğrenim ve öğretim; Rastlantısal Müzik; Six Melodies; Study and teaching; Zen Buddhism; Zen Budizmi