Uluslararası ticaret hukukunda doğrudan yabancı yatırımlar ve çok uluslu şirketler incelemesi - DÜNDAR, Efe (My University, 2014)
Günümüzün ekonomik yaşamında doğrudan yabancı yatırımların önemi ülkeler ve yatırım yapan şirketler açısından giderek önem kazanmakta uluslararası hukukta bu sürecin içinde kendini geliştirmek suretiyle çıkabilecek uyuşmazlıklar dahilinde çözüm yolları aramakta ve çözüm yolu olmaya çalışmaktadır. Çalışmamızda doğrudan yabancı yatırım ve çok uluslu şirket ilişkisi incelenmekte ve konunun uluslararası tahkim boyutuyla ilişkisi değerlendirilmektedir. Doğrudan yabancı yatırımları uluslararası standartta korumak ve yapılan yatırımların garanti altına alınabilmesi hususunda MIGA andlaşması ve uluslararası tahkimin doğrudan yabancı yatırım konusunda en etkin kurumlarından olan ICSID kurumunun getirdiği yenilikler tedbirler ve çözüm yolları çalışmamızın içinde yer almakta ve anılan andlaşmaların ve sözleşmelerin kuruluş yapıları amaçları çalışma biçimleri detaylı bir şekilde değerlendirilmektedir.
Keywords: Doğrudan Yabancı Yatırım, Çok Uluslu Şirket, ICSID, MIGA, Portföy Yatırım - Foreign Direct Investment, Multilateral Company, International Centre Dettelement for Investment Disputes, Multilateral Investment Gurantee Agency, Portfolio Investment