An analysis of customer attitudes towards technology driven products : a case study in the retail industry - Hopalı, Egemen (My University, 2023)
Bugünün hızla gelişen dünyasında, işletmeler teknoloji odaklı müşterilerin ihtiyaçlarına uyum sağlamalıdır. Bu tez, müşterilerin teknolojiyle yönlendirilen ürünlere olan tutumlarını araştırmakta olup özellikle akıllı perakende teknolojilerinde mobil cüzdan üzerinde odaklanmaktadır. Çalışma, müşteri algıları ve davranışı üzerinde mobil cüzdanların etkisini analiz etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) yöntemini ve SPSS AMOS programını kullanmıştır. Bulgular, faydacı ve hazcı motivasyonların rollerini ve güvenin müşteri tutumları üzerindeki olumlu etkisini vurgulamaktadır. Bu motivasyonları anlamak, güvenin önemini tanımak ve güvenli ve güvenilir çözümlerin gerekliliğini vurgulamak, teknolojiyle yönlendirilen ürünlere ilişkin müşteri tutumlarının kapsamlı bir şekilde incelenmesi için önemlidir. Teknoloji Hazır Olma ve Kabul Modeli'ne (TRAM) dayanan önerilen model, teknolojiyle yönlendirilen ürünlerin faydacı ve hazcı yönlerine ilişkin müşteri beklentilerine ışık tutmaktadır. İşlem hızı ve güveni dikkate alarak, model müşteri tercihleri ve davranışlarına holistik bir bakış sunar. Çalışma, işlem hızının kullanım kolaylığını artırdığını ortaya koymakta ve iyimserlik, yenilikçilik ve rahatsızlık gibi faktörlerin kullanım kolaylığı ve algılanan faydalılığı önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bu bulgular, ürün performansının optimize edilmesini ve teknolojiyle yönlendirilen ürünlerin tasarımı ve uygulanmasında faktörlerin dikkate alınmasını vurgulamaktadır. Araştırma, işletmelerin müşteri tutumlarını daha iyi anlamalarını ve stratejilerini buna göre uyarlamalarını sağlayarak, teknolojiyle yönlendirilen ürünlerin dinamik ortamında müşteri memnuniyetini ve başarısını artırmaya yönelik değerli içgörüler sunmaktadır.

In today's rapidly evolving world, businesses must cater to the needs of technology-oriented customers. This thesis investigates customer attitudes towards technology-driven products, specifically focusing on the mobile wallet in smart retail technologies. The study employed Structural Equation Modeling (SEM) methodology with SPSS AMOS to analyze the impact of mobile wallets on customer perceptions and behavior. The findings highlight the roles of utilitarian and hedonic motivations and the positive influence of trust on customer attitudes. Understanding these motivations is crucial for comprehensively studying customer attitudes towards technology-driven products while recognizing the significance of trust and emphasizing the need for secure and reliable solutions. Based on the Technology Readiness and Acceptance Model (TRAM), the proposed model offers insights into customer expectations regarding utilitarian and hedonic aspects of technology-driven products. Considering transaction speed and trust, the model provides a holistic view of customer preferences and behaviors. The study reveals that transaction speed enhances perceived ease of use, and factors like optimism, innovativeness, and discomfort significantly influence perceived ease of use and perceived usefulness. These findings emphasize optimizing product performance and considering factors during the design and implementation of technology-driven products. The research contributes valuable insights, enabling businesses to understand customer attitudes better and tailor their strategies accordingly, ultimately improving customer satisfaction and success in the dynamic landscape of technology-driven products.
Teknoloji odaklı ürünlere yönelik müşteri tutumlarının analizi : perakende sektöründe bir uygulama
Keywords: Attitudes; Bilişim teknolojisi; Customer; E-cüzdan; E-wallet; Finansal teknoloji; Fintech; Information technology; Innovation; Inovasyon mobile wallet; Mobil cüzdan; Müşteri; New products; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Tutumlar; Yeni ürünler