Çocuk Cerrahisi’nde ameliyat olan 8-12 yaş grubu çocukların hastane ortamı ve operasyondan etkilenme durumlarının belirlenmesi - Vatansever (Yılmaz), Nilüfer (My University, 2008)
Bu araştırma Çocuk Cerrahisi Kliniği’ne ameliyat için yatırılan, ilk kez hastane deneyimi olan 8-12 yaş grubu çocukların hastane ortamı ve operasyondan nasıl etkilendiklerini ve çizdikleri resimlere bu etkileri nasıl yansıttıklarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın evreni; Bursa ili sınırları içinde yer alan kamuya ait bir devlet hastanesinin Çocuk Cerrahisi Kliniği’ne 2005 yılında tedavi edilmek üzere 2687 hasta kabul edilmiş olup, bunların 60’ı belirlenen kriterlere uymaktadır. Bu nedenle araştırmanın evrenini 60 hasta oluşturur. Araştırmanın evreni örneklemi oluşturur. Araştırmaya evrendeki sayıya ulaşana kadar devam edilmiştir.Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından literatür incelemesi ve uzman görüşü dikkate alarak geliştirilen hastaya ait tanıtıcı özellikleri içeren Bilgi Formu, Kendimi Nasıl Hissediyorum?(STAI-C) ölçeği, Hastane ve Sağlık Personeline Yönelik Tutum Ölçeği, Endişe Oluşturan Düşünce Kaynakları (ÇEKÖ) ölçeği ve ″Resim Çizimi″ kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan hastalara ilişkin verilerin istatiksel analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 11.5 kullanıldı. Ölçeklerin toplam puanlarının çocuklara verilen bilgi durumları ve çocuğun cinsiyetine göre karşılaştırılmasında Student-t test, her bir ölçeğin soru bazında ameliyattan önce ve sonra değerlendirmelerin karşılaştırılmasında Wilcoxon test, çocuğun yaşı ve hastanede kalma süresinin diğer ölçek puanlarınla ilişkisinin değerlendirilmesinde Pearson korelasyon analizi kullanıldı.Araştırmada hasta çocukların %65’inin hastane ortamıyla, %76.6’sının da ameliyatla ilgili bilgilendirildiği ve bunların endişe oluşturan düşüncelerinin daha az olduğu görüldü. Genel olarak çizilen resimlerde, ameliyat öncesinde yüzde çok fazla ifade belirten bir çizim şekli yok iken, ameliyat sonrasında daha mutlu, gülümseyen yüzler çizilmiş olması, var olan endişelerinin azaldığını düşündürmektedir. DETERMINATION OF THE AFFECTED STATUS OF 8-12 AGE GROUP CHILDREN THAT HAD UNDERGONE AN OPERATION IN PEDIATRIC SURGERY BY THE HOSPITAL ENVIRONMENT AND OPERATION This research has been planned with the purpose of evaluating how 8-12 age group children, who were hospitalized for operation in Children Surgery Clinic in their first hospital experience, affected by the hospital environment and operation, and how they reflect such effects in the pictures they draw.60 children, within the total 2687 patients who were accepted to be treated in Children Surgery Clinic of a public hospital within the borders of the province of Bursa in the year 2005, and who meet the criteria stated in the sample constitute sample group. Therefore, sample size is 60. Research continued until the sample size was reached.Data within the research were gathered by making use of the following: Information Form, which included identifying characteristics of the patient, and was developed by the researcher considering the literature survey and specialist opinion; State-Trait Anxiety Inventory for Children (STAI-C) scale, Attitudes Toward Hospital and Health Professionals Scale, scale of Thought Sources that Result in Anxiety (ÇEKÖ), and ″Picture Drawing″. SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 11.5 was made use of in the statistical analysis of the data concerning the patients within the research. Student t-test was used to compare total points of the children with the information given to those and gender thereof; Wilcoxon test to compare the evaluations of each scale before and after the operation; Pearson correlation test to evaluate the relationship between the age and hospitalization period of the children with the points of other scales.It was seen that 65% of the children had been informed concerning the hospital environment and 76.6% concerning the operation, and that they had less thoughts that that result in anxiety. As for the pictures drawn, while there were not many forms expressed in faces before operation in general, after operation happy, smiling faces were drawn; and makes one think that the existing anxieties had been reduced.
Keywords: Çocuk Cerrahisi Hemşireliği; Çocuk Psikolojisi