Ücretlendirme ile iş tatmini arasındaki ilişki üzerine bir araştırma - Uruk, Nurten (My University, 2019)
Bu tez çalışmasında, ücretlendirme ile iş tatmini arasındaki ilişki incelenmiş ve bir durum çalışmasına yer verilmiştir. Uygulamada ücretlendirme yönelik çalışanların, ücret tatmini ile iş tatmini arasındaki ilişkiyle birlikte, iş tatmini ile ücret tatminin alt boyutları arasında ilişkisinin var olup olmadığı incelenmiştir. İstanbul Anadolu yakasında bir ilçe belediyesinin merkez binasında farklı bölümlerde çalışan beyaz yakalı personellerin algıları doğrultusunda değerlendirilen durum çalışmasının sonuçlarına göre; çalışanların ücret tatmini ile iş tatmini düzeyleri arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmış, aynı zamanda ücret tatminin alt boyutları ile iş tatmini arasında da orta düzeyde pozitif anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ücret tatminin iş tatmine etkisi pozitif ve orta düzeyde saptanmıştır.Katılımcıların demografik özellikleri ile ücret tatminleri arasında medeni durum, yaş, eğitim, çalışma süresi ve kurumdaki çalışma süresinde anlamlı farklılıklar saptanmış, ayrıca gelir açısından sadece ücret tatminin alt boyutu olan ücret yeterliliğinde anlamı farklılık saptanmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri ile iş tatmini arasında yaş, çalışma süresi ve kurumdaki çalışma süresinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

In this dissertation study, the relationships between compensation and job satisfaction were examined and a case study has been carried out. Wage and job satisfaction is analyzed as well as the existence of the correlation in the subdimensions of wage and job satisfaction. According to the results of the case study conducted among employees from various department of a city minucipality headquarter in Asian part of Istanbul, positive and moderate level correlation is obtained between wage and job satisfaction levels of the participants. And also, a positive and moderate level correlation is also obtained in subdimensions of wage and job satisfaction levels. It has also been determined that, wage satisfaction level of the participats affects job satisfaction moderately. Significant relationships of wage satisfaction levels in various demographic characteristics are found, such as maritial status, age, education, working time and total working year.. Additionally, in terms of wage satisfaction, a meaningful difference is measured only in wage sufficiency, which is one of the subdimensions of wage satisfaction. Furthermore, in terms of job satisfaction, significant relatioship is found among various demographic charecteristics such as age, working time and total working year.
Keywords: Compensation; Çalışma ekonomisi; İş Tatmini Wage; Job Satisfaction; Labor economics; Ücret; Ücretlendirme