Elektrik dağıtım şebekeleri için SCADA sistemlerinin incelenmesi ve bir bölge uygulamasının bilgisayar ortamında yapılması - Yücel, Atakan (My University, 2005)
Enerji dağıtım sistemlerinin yönetim otomasyonu tasarımı, hızla gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde önemli aşamalar kaydetmiştir. Enerji Dağıtım Sistemleri otomasyonu, Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) yazılımı altyapısı ile güvenilir ve düşük maliyette tasarlanmıştır. SCADA sistemleri, izleme, kontrol ve veri toplama işlevlerini gerçekleştirebilme özelliğine sahiptir. Geniş bir coğrafi alana yayılmış olan Elektrik Dağıtım Şebekeleri, SCADA sistemi işlevleri sayesinde uzak uç birimlerdeki veri toplama ve kontrol işlevlerini gerçekleştirerek, tüketiciye daha kaliteli elektrik enerjisi sunmaktadır. Elektrik Dağıtım Şebekeleri Otomasyonunun sağlamış olduğu en önemli işlev ise fider otomasyonudur. Sistemde oluşabilecek arızalarda, arıza yerinin tespit edilmesi ve izolasyonunu kapsayan fider otomasyonu, 34.5kV'luk gerilim hatları üzerinden uygulanmaktadır. Ülkemizde bu konu ile ilgili ilk uygulama TÜBİTAK tarafından tasarlanan Master Projedir. Bu çalışmada, öncelikle SCADA sisteminin temel yapısı ile SCADA sisteminin Elektrik Dağıtım Şebekelerine uygulanması incelenmiştir. Yapılan çalışmada, uygulama olarak Elektrik Dağıtım Merkezlerinin uzaktan izlenmesi ve kontrol edilmesini amaçlayan örnek bir simülasyon projesi tasarlanmıştır. Siemens firması tarafından geliştirilen Windows NT tabanlı WinCC 5.1 SCADA yapılan uygulamada fider otomasyonu temel alınmıştır. Sistem çalışır durumda iken oluşabilecek arıza yerinin tespit edilmesi ve sisteme yeniden enerji verilmesi simülasyon zerinde gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışma da Ülkemizde Dağıtım Otomasyonu ile ilgili ilk uygulama olan Master Proje ye ve WinCC SCADA yazılımının kullanımına da yer verilmiştir. The design of the management automation of the electricity distribution systems heve been developped paraleley to the development in computer technology. The Automation of Energy Distribution Systems are designed in secure and low cost with the assistance of Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA). SCADA systems, have the capacity of realizing the following, controlling and data collecting processes. The Electricity Distribution Systems covering a large geographic area, can give beter quality of electricity energy to the consumer by data collecting and controlling of the SCADA system's extrem points. The most important result of the Automation of the Electricity Distribution Network is fider automation. The fider automation, by mean of finding any kind of failure in the system and izolating it, is applied over nets having 34.5 KV tension. The first project in our country on that field is called Master Project and applied by TUBİTAK. The first step of this study is the examination of the basic structure of the SCADA system nd the application of the SCADA system in the Electricity Distribution Networks. The application done here is an example of a simulation project aiming the examination from far of and the control of the Electricity Distribution Centers. In the application done by using WİNCC 5.1 SCADA program of Windows NT is based over fider automation. Finding any kind of failure when the system is working and re-giving energy to the system was shown over the simulation program. The Master Project, which is the first Project in our country on that field and the usage of WinCC SCADA program is also a part of this study.
Keywords: Elektrik Şebekeleri