Ergenlerin sağlık yaşam biçimi davranışları ile sosyal destek arasındaki ilişki - Taş, Melike (My University, 2018)
Amaç: Araştırmanın amacı ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile sosyal destek arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: İlişkisel-tanımlayıcı tipte olan bu çalışma 2017-2018 eğitim öğretim bahar döneminde Sakarya’nın bir ilçesindeki liselerde öğrenim görmekte olan 644 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Adolesan Yaşam Biçimi Ölçeği II (AYBÖ II) ve Çocuk-Ergen Sağlık Davranışları (ÇESD) Sosyal Destek Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 21.0 paket kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, spearman korelasyon analizi, bağımsız gruplarda t testi ve mann-whitney u testi ile yapılmıştır. Yanılma düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Çalışmaya katılan ergenlerin %52.4’ü kadın, %79.6’sı çekirdek aileye sahip, %85.2’sinin annesi, %69.8’inin babası ilkokul mezunudur. Ergenlerin Adolesan Yaşam Biçimi II Ölçeğinden 176 üzerinden 116,07±16,08 puan aldıkları bulundu. En yüksek puanı pozitif yaşam algısı (3.05±0.56),en düşük puanı ise sağlık sorumluluğu (2.23±0.47) alt ölçeklerinden aldılar. Çocuk-Ergen Sağlık Davranışları Sosyal Destek Ölçeğinden ise 360 üzerinden 238,91±60,26 puan aldıkları bulundu. En yüksek puanı anne (57,16±12,78 ) alt ölçeğinden, en düşük puanı ise sınıf arkadaşı (38,50±17,85) alt ölçeğinden aldılar. AYBÖII ölçeği ile ÇESD sosyal destek ölçeği ve alt ölçekleri arasında pozitif yönde zayıf-orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<.001).Sonuç: Sonuç olarak ergenlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile sosyal destek arasında bir ilişki bulunmuştur.

The relationship between adolescent healthy lifestyle behavior and social supportStudent's Name: Melike TaşAdvisor: Hasibe KadıoğluDepartment: Department of Public Health Nursing2. ABSTRACTPurpose: The purpose of this study is to examine the relationship between adolescent healthy lifestyle behavior and social support. Materials and Method: The study is of descriptive, relational research design and was conducted with a universe of 644 students enrolled in the high schools in the district of Sakarya during the 2017-2018 spring term. The study data were collected with a Personal Information Form, the Adolescent Lifestyle Profile Scale II (ALPS II) and the Child-Adolescent Social Support Scale for Healthy Behaviors (CASSS-HB). The SPSS 21.0 package program was employed in the data analysis, which was performed using descriptive statistics, Spearman’s correlation analysis, the independent groups t test and the Mann-Whitney U test. The level of significance was accepted as 0.05.Results: Of the adolescents participating in the study, 52.4% were female, 79.6% lived in a nuclear family, 85.2% had mothers and 69.8% had fathers who were elementary school graduates. It was found that the adolescents scored 116.07±16.08 on the basis of 176 on the Adolescent Lifestyle Profile Scale. They scored the highest on the positive life perception (3.05±0.56), and the lowest on the health responsibility (2.23±0.47) subscales. It was found that the adolescents scored 238.91±60.26 on the basis of 360 on the Child-Adolescent Social Support Scale. They scored the highest on the mother (57.16±12.78), and the lowest on the classmate (38.50±17.85) subscales. A positive and weak-moderate significant correlation was found between ALPS II and CASSS and its subscales (p<.001).Conclusion: In conclusion, a correlation was found between adolescent lifestyle healthy behaviors and social support.
Keywords: adolescent; Ergenler; ergenler Healthy lifestyle behaviors; Gençlik; Halk Sağlığı Hemşireliği; Health and hygiene; Public Health Nursing; Sağlık ve hijyen; Sağlıklı yaşam biçimi davranışları; social support; sosyal destek; Teenagers; Youth