Lise öğrencilerinin sosyal medyaya ilişkin tutumları ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki - Çap, Elif (My University, 2017)
İnternetin insanlara sunduğu en büyük konforlardan biri şüphesiz her bilgiye yorulmadan çok hızlı bir şekilde erişim sağlayabilmektir. İnsanoğlu bu konforu sosyal hayatlarına da taşımak konusunda geri kalmamıştır. Günümüzde internet erişiminin bu kadar kolaylaşmasının neticesinde sosyal medya da hayatımızdaki sarsılmaz yerine yerleşmiş bulunmaktadır. Bu durum öyle bir hal almıştır ki, artık reel ilişkiler dahi olumsuz düzeyde etkilenebilmektedir. Bu noktada risk grubu olarak tanımlanan asıl grup ise değişime yetişkinlerden çok daha hızlı bir şekilde ayak uydurabilen ergenlerdir.Yapılan bu araştırmada amaç bu olumsuzlukların neler olduğunu araştırmaktan ziyade bu değişime ayak uydurmada diğerlerini geçen ergenlerin arka plandaki sebeplerine inmektir. Bu sebeplerin arasında olduğu düşünülen farklı kişilik özellikleri beş faktör kuramına göre ele alınmıştır. Böylece sosyal medya kullanımında olumsuz tutum geliştirme noktasında risk altında olan öğrencilerin tespitinin kolaylaştırılabileceği ve bu gençlerin sosyal medyaya dair olumlu bir tutum geliştirebilmelerine yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlanabileceği düşünülmektedir.Bu araştırmanın genel amacı ise İstanbul ili Anadolu Yakası‟nda Pendik İlçesi‟nde öğrenim gören lise öğrencilerinin sosyal medyaya ilişkin tutumları ile kişilik özellikleri arasında ilişki olup olmadığını saptamaktır. Lise öğrencilerinin sosyal medyaya ilişkin tutumları ile beş faktörlü kişilik özellikleri arasında ilişki olup olmadığını inceleyen bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Büyük bir topluluğun bir konuyla ilgili görüşlerinin veya özelliklerini betimleyebilmek için, bu topluluğu temsil edebilecek insanlardan oluşan toplumun bir parçası seçilir. Bu evrenden örneklemin seçilimidir. Araştırmanın örneklemini belirlemek için amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır.

The greatest comfort that the Internet offers to people is undoubtedly the ability to access every bit of information without exhausting. Mankind has not lagged about moving this comfort to their social lives. Nowadays, as a result of the ease of internet access, social media has also settled down in our life. This has become so, that even real relations can now be negatively affected. The main group defined as risk group at this point is the adolescents who are able to adapt more quickly than adults.The aim of this research is to investigate what these negativities are, rather than to look at the backgrounds of the adolescents who have passed through the other changes. The different personality traits that are thought to be among these reasons are handled according to the five factor theory. Thus, it is thought that it will be possible to facilitate the identification of the students who are at risk of developing negative attitudes in using social media, and to contribute to the efforts to improve the positive attitude of these young people to social media.The general aim of this research is to determine whether there is a relationship between personality traits and attitudes of high school students in Pendik District of İstanbul Province on the Anatolian side. Relational survey model was used in this study which examines whether there is a relationship between high school students attitudes towards social media and five factorial personality traits. In order to be able to describe the opinions or characteristics of a large community on a topic, a piece of society consisting of people who can represent this community is selected. This is the sampling of the population. Purpose sampling was used to determine the sample of the study.
Keywords: Internet; İnternet; İnternet Social Media; Kişilik; Öğrenciler; Personality; Psikolojik yönler; Sosyal medya; Sosyal yönler; Türkiye