An analysis of pay and benefits as motivational tools in the banking and it sector in Turkey - Yıldızeli, M. Sinem (My University, 2002)
Bu tez, Bilgi Teknolojileri ve Bankacılık sektöründe motivasyon araçları, özellikle ücret ve sağlanan sosyal haklar, konusunda yürütülmüş bir araştırmadır. Özellikle bu iki sektörün karşılaştırılmasının sebebi Bilgi Teknolojileri sektöründe dinamizm ve rekabetçiliğin yoğun olması, en başta da İnsan Kaynağının zor bulunabilir olması, buna paralel olarak da Bankacılık sektörünün bir kriz döneminde olmasıdır. Tez araştırmasında temel beklenti, Bilgi Teknolojileri sektöründe Bankacılık sektörüne nazaran motivasyonel strateji uygulamalarının yaygın olması idi. Bilgi Teknolojilerindeki en büyük 20 firma ve Özel Türk Bankaların arasından en büyük yedi bankaya anket uygulanmış ve elde edilen veriler Fisher Olasılık Testi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, belirli faktörlerle bağlantılı olarak beklendiği gibi çıkmış ve iki sektör arasında performans ikramiyesi, ürün geliştirme ikramiyesi, ve kaza ile ölüm sigorta prim ödemelerinde her pozisyonda, satış ikramiyesi ve hisse senetlerinde satışla bağlantılı pozisyonlarda belirgin farklar çıkmıştır. Bu sebeple bu araştırmada ele alınan iki sektörün yapılarından dolayı bazı motivasyonel stratejileri arasında farklı yaklaşımları olduğu sonucu çıkarılabilir.

This thesis is a research focusing on motivational tools namely pays and benefits, in the Information Technology and Banking Sector. The reason of the comparison of these two sectors is the dynamism and competition and thus the Human Resources scarcity in the Information Technology sector and the crisis in the Banking Sector. The expectation was that usage of different motivational tools in the Information Technology sector would be more prevalent in comparison to the Banking sector due to its structure. Surveys were conducted to twenty IT firms and seven of the biggest private Turkish banks and the Fisher-Exact Probability test was used to analyze the data. The results were in some means parallel with the expectations. There were significant differences in the performance bonus, new product development incentives, and disability and death benefits for all positions and significant differences in sales incentives and stock options for sales positions between the two sectors. Therefore it may be concluded that for the sample taken in this research, there consists differences among some of the motivational strategies in the two sectors due to their structure.
Keywords: Bankacılık; Bilgi Teknolojisi; İdari hizmetler; Kamu yönetimi; Merkezi idarelerin yönetimi; Motivasyon; Personel yönetimi