Enflasyon teorisi ve 1980’ lerde Türkiye’ de enflasyon nedenleri ve anti enflasyonist istikrar politikaları - Gürkule, Nazan (My University, 2000)
Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artışı ifade eden enflasyon, yapısal nedenler, reel ve parasal sebepler nedeniyle özellikte gelişmekte olan ülkelerde ciddi sorunlar doğurur. Kamu kesimi açıkları, yatırım ve tasarruf dengesizliği gibi reel nedenlerden beklentilere kadar çeşitli nedenlere dayana enflasyon özellikle ülkemiz için en önemli sorunlardan biri olmuştur. Ciddi kriz doğuran doğuran enflasyon türleri arasında kronik ve hiper enflasyonu şiddetleri açısından; talep, maliyet ve yapısal enflasyonu da çıkış nedenleri açısından sayabiliriz. Enflasyonist ortamda ortodoks ve heterodoks politikalarla, zaman zaman bunlara uyumlu para ve maliye politikalarıyla istikrar sağlanmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de ise 1980'li yıllardan itibaren enflasyon gittikçe yükselmiştir. Bu noktada nedenle arasında talep ve arz yanli nedenlerle, büyüme oranı ve beklentileri, ayrıca en büyük sorunlardan biri olan kamu açıklarını sayabiliriz. Eğer enflasyondan kurtulmak istiyorsak; radikal kararlarla kamu kesiminin payını azaltmalı; siyasi kaygıları bir kenara bırakmalıyız. İster para ister maliye politikaları ya da çeşitli istikrar politikaları olsun, enflasyon bilincine sahip olarak bu savaşı sürdürmeliyiz.

Inflation being characterized as permanent increase in general level of prices, causes serious problems specifically in developing countries due to real and monetary reasons. Based on various reasons ranging from real ones such as public sektor deficiencies and investment and saving imbalance to expectations, has become one of the most important problems specially for our country. Among the inflation types that give rise to serious crisis are chronic and hyper-inflation with respect to their severity, cost and structural inflation with respect to their origins. In inflationary environments efforts ae spent to restore stability by orthodox and heterodox policies as well as monetary and financial policies complementing them from time to time. Inflation rates have been steadily increasing since 1980s in Turkey. At this point, as reason for this, we may count supply and demand causes, growth rate and its expectations and also public sector deficiencies as one of the most significant problems. Of we want to get rid of from inflation, the share of public sektor in global economy should be reduced, political drives should be eliminated and we should struggle against inflation with either monetary and financial policies, or various stabilization policies, but with inflation awareness in either case.
Keywords: Ekonomi; ENFLASYON-TÜRKİYE; Finansman ekonomisi; İSTİKRAR POLİTİKALARI-TÜRKİYE; Para; Paranın değeri