15-22 yaş ergenlerde arkadaş bağlılığının incelenmesi - Kola, Tuğba (My University, 2013)
Araştırma; 15-22 yaş genel liselerde eğitimlerine devam eden ergenler ile aynı yaş aralığında Mesleki Eğitim Merkezi’ne (MEM) devam eden ergenlerin arkadaş bağlılık durumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı kesitsel tiptedir. Araştırma, İstanbul ili Anadolu yakası Pendik, Sultanbeyli ve Ümraniye ilçelerindeki Mesleki Eğitim Merkezleri ile aynı ilçelerdeki Pendik Rauf Denktaş Lisesi, Gediktaş Lisesi ve Ümraniye liselerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrenci Tanıtıcı Bilgi Formu ve Arkadaş Bağlılığı Ölçeği kullanılarak elde edilen verilerin istatiksel analizi bilgisayar ortamında yapılmıştır. Genel Lise ve Meslek Eğitim Merkezi öğrencilerinin Arkadaşlık Bağlılığı Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Genel Lise öğrencilerinin Arkadaş Bağlılığı puanları Meslek Eğitim Merkezi öğrencilerinden anlamlı düzeyde yüksektir. Bu farkın en önemli nedeni, ergenlerin çeşitli nedenlerle sekteye uğrayan eğitim hayatlarıdır. Gerek maddi nedenler, gerek derslerdeki başarısızlık gerekse okula karşı isteksizlik genci okuldan uzaklaştırmakta ve çalışma hayatına itmektedir. Çalışma ortamında yetişkin bireylerle uzun süre birlikte olan ergenler arkadaş ortamından kopmakta, arkadaşlıklar edinme ve ilişkileri geliştirme konusunda sorun yaşamaktadırlar. Gençleri arkadaşlarından uzak tutan çalışma hayatı içinde onların ilişkilerini geliştirici, ortak aktivite dersleri eklenerek, bu derslere katılımları önerilebilir. Anahtar sözcükler: Arkadaş bağlılığı, Bağlılık, Ergen, Hemşirelik.

Examination Of Adolescents Aged 15-22 Attachment To Friends The purpose of this study is evaluating peer attachment of adolescents comparing between general high schools and vocational high schools. Type of this study is cross-sectional. This study is done at vocational high schools Pendik Rauf Denktaş Lisesi, Gediktaş Lisesi and Ümraniye lisesi in Pendik Sultanbeyli and Ümraniye the towns of İstanbul asian side. Student id form and peer attachment scale are used for data. The statistical analysis done computer based method. There is statistically significant peer attachment scale point difference between students of General high schools and vocational high schools (p<0,05)The peer attachment scale point is higher in general high school students significantly. The reason is due to some educational problems of adolescents. Economic reasons, unsuccessful studies, repugnance to school divert students from school to working. In working environment contact with adults move awayfrom friends and have problems for new friendship. These youngs can be joined to common activity lessons to improve their relationships in their working life. Key words: Peer Attachment, Attachment, Adolescence, Nursing.
Keywords: Çocuk Hastalıkları Hemşireliği; Çocuk Sağlığı; Ergen; Ergenler; Psikoloji