İşe alım sürecinde etik ilkelere ilişkin davranışların algılanması üzerine bankacılık sektöründe bir araştırma - Yeğin, Zelal (My University, 2006)
İş yaşamının düzgün ve sağlıklı işleyebilmesi için kanunların düzenleyemediği alanlarda uygulanması gereken kurallar bütünü olarak etik ilkeler karşımıza çıkmaktadır. İşe alım süreci için alanın etik değerleri üzerinde ülkemizde özel bir çalışma başlatılmamıştır. Bu çalışma, bankacılık sektöründe çalışan bireylerin görüşlerine başvurarak, bugüne kadar karşılaştıkları işe alım süreçlerinin etik ilkelere ne derece uygun olduğu konusunda algılarını saptamayı amaçlamaktadır. Bu durumu ortaya koymak amacıyla belirlenen sorularla aşağıda yer alan durumlara cevap aranmaya çalışılmıştır. 1. Çalışanlar işe alım sürecindeki davranışları ne ölçüde etik olarak algılamaktadır. 2. Çalışanların işe alım sürecindeki davranışların etik olup olmamasına ilişkin algılamaları; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve mesleki kıdemleri itibariyle bir farklılık göstermekte midir? Genel olarak yapılan bu araştırmanın sonuçlarında, bankacılık sektörü çalışanlarının büyük çoğunluğunun işe alım sürecindeki davranışların etik ilkelere uygunluk konusunda genel olarak KARARSIZ oldukları görülmüştür.

Ethical principles, as a sum of rules which should be applied in the fields that laws can not rule on, face us in order to operate business life orderly and healthy. In our country, no special study has been started on ethical principles of the hiring process field. This study, as applying the views of individuals living in banking industry, aims to determine the perceptions of these people about the conformity of the hiring process with the ethical principles based on their past experiences. By the questions determined to bring up the situation, answers have been searched for the following situations. 1.What level do employees perceive the behaviors in hiring process as ethical? 2. The perceptions of employees in hiring process, as being ethical or not; do they show differences in terms of their gender, age, education level, and professional experience? In the results of this research conducted in general, it is seen that most of the employees in banking industry are INDIFFERENT for the conformity of the behaviors in hiring process with ethical principles.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Seçimi