Sahih-i Buhari’deki Cevamiu’l-kelim nitelikli hadislerin değerlendirilmesi - Uzun, Ahmet (My University, 2008)
Bu çalışma ile, bir hadis ıstılahı olan cevami’u’l-kelim kavramının anlamı ve Sahih-i Buhari çerçevesinde kendisi için bu tavsifte bulunulmuş olan hadislerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma, İmam Buhari ve Sahih’inin kısa bir tanıtımını ihtiva eden birinci bölümden sonra, iki bölümü daha ihtiva etmektedir. İkinci bölümde, cevami’u’l-kelim kavramı ve bu özelliği taşıyan hadislerin tesbit kriterleri ile, cevami’u’l-kelimle ilgili müstakil eserler ve Kur’an ile hadislerin cevami’u’l-kelim oluşu üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde ise, cevami’u’l-kelim nitelikli hadisler Sahih-i Buhari özelinde ele alınarak, bu hadislerin mana derinliklerine işaret edilmeye çalışılmıştır.

EVALUATION OF THE HADITHS THAT HAVE THE QUALITY OF CEVAMİU’L-KELİM IN SAHIH-I BUKHARI With this study, it is aimed to bring into public view the meaning of the phrase “cevami’u’l-kelim” which is a hadith term and the hadiths which qualify this term in Sahih-i Bukhari.The study, after the first part which gives a short introduction of Imam Bukhari and his Sahih , consists two other parts.In the second part, the term “cevami’u’l-kelim” and the criteria establishing the hadiths that have the charecteristics of “cevami’u’l-kelim”, autonomous works related to “cevami’u’l-kelim” and being ‘’cevami’u’l-kelim” of the Quran and hadiths, have been studied. In the third part, the hadiths that have the quality of “cevami’u’l-kelim” in Sahih-i Bukhari have been handled specially and tried to be explained deeply.
Keywords: Cevamiu’l-Kelim; Hadis