İlkokul öğrenci̇leri̇ni̇n di̇ji̇tal oyun oynama tutumlarının saldırganlık düzeyleri̇ ile ili̇şki̇si̇ - YORULMAZ, BİLAL (My University, 2022)
Çalışmanın temel problemi ilkokul öğrencilerinin dijital oyun oynama tutumları ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkinin ve dijital oyun oynama tutumları ile saldırganlık düzeylerinin cinsiyete, hafta içi ve hafta sonu oyun oynama sürelerine ve sınıf düzeyine göre farklılaşma durumunun incelenmesidir. Araştırma nicel bir araştırma olup araştırmanın modeli tarama modelidir. Araştırmanın çalışma grubunu 101 erkek, 86 kız olmak üzere İstanbul’da öğrenim gören toplam 187 ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demir ve Bozkurt, (2019) tarafından geliştirilen Dijital Oyun Oynama Tutumları Ölçeği ve Gültekin (2008) tarafından geliştirilen Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi için basit doğrusal korelasyon, ilişkisiz grup t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, dijital oyun oynama tutumları ile saldırganlık düzeyi arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Erkeklerin dijital oyun oynama tutumları ve saldırganlık düzeyleri puanları kızların puanlarına göre daha yüksektir. Dijital oyun oynama tutumları ile saldırganlık düzeyi, hafta içi 0-1 saat dijital oyun oynayan kişilerin puanları ile 3-4 saat dijital oyun oynayan kişilerin puanları arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Dijital oyun oynama tutumları ile saldırganlık düzeyi, hafta sonu 2-3 saat dijital oyun oynayan öğrenciler ile 0-1 saat ve 1-2 saat dijital oyun oynayan öğrenciler arasında anlamlı fark vardır. Dijital oyun oynama tutumları ile saldırganlık düzeylerinin sınıf seviyesine göre ise farklılaşmadığı tespit edilmiştir.

The aim of this study is to examine the relationship between primary school students' digital game playing attitudes and aggression level, and the differentiation of digital game playing attitudes and aggression levels according to gender, weekdays and weekends playing times, and grade level. In the studycorrelational survey model was used. The study group of the research consists of 187 primary school students, 101 boys and 86 girls, studying in Istanbul. Digital Gaming Attitudes Scale developed by Demir and Bozkurt (2019) and Aggression Scale developed by Gültekin (2008) were used as data collection tools in the research. Simple linear correlation, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. According to the findings, a positive relationship was found between the attitudes of playing digital games and the level of aggression. Boys' digital game playing attitudes and aggression levels scores are higher than girls' scores. It has been observed that there is a significant difference between the attitudes of playing digital games and the level of aggression, the scores of people who play digital games for 0-1 hours on weekdays and the scores of people who play digital games for 3-4 hours. There is a significant difference between the attitudes of playing digital games and the level of aggression, between the students who play digital games for 2-3 hours on the weekend and those who play digital games for 0-1 hours and 1-2 hours. It has been determined that digital game playing attitudes and aggression levels do not differ according to class level.
The relationship between primary school students' attitudes to playing digital games and their aggression levels
Keywords: İlkokul öğrencileri; dijital oyun oynama tutumu; saldırganlık; Primary school students; digital game playing attitude; aggression