Baskı sistemlerine göre dijital prova sistemi seçim kriterlerinin belirlenmesi - Karal, Şirin (My University, 2010)
BASKI SİSTEMLERİNE GÖRE DİJİTAL PROVA SİSTEMİ SEÇİM KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ Günümüzde, kaliteye önem veren tüm matbaa işletmeleri müşteri ile yaşadıkları anlaşmazlıkları en aza indirerek müşteri memnuniyetini arttırmak istemektedir. Bu doğrultuda en önemli iş matbaanın ve müşterisinin basılacak işi önceden görerek gerekli düzeltmeleri yapmasını sağlayacak olan prova baskıya düşmektedir. Dijital baskı teknolojilerinin birçoğu prova baskı sistemi olarak da kullanılabilmektedir. Dijital baskı teknolojileri içinde çok önemli yerleri olan inkjet ve elektrofotografik teknolojiler prova baskı alanında ön sırada yer almaktadırlar. Bu prova baskı makinelerinde yazılım olarak çeşitli RIP’ ler kullanılmaktadır. Matbaa işletmeleri, doğru renkleri elde etmek için bu prova yazılımlarını kullanır ve gerçek baskı ile uyumlu olan bu provalarla müşterilerinden onay alabilir. Bu çalışma ile dijital baskı teknolojileri ve prova baskı sistemleri hakkında verilmiştir. İki farklı dijital prova baskı teknolojisini kullanan baskı makineleri ile daha önce basılmış test baskıların profilleri çıkartılarak bu profillerle prova baskı alınmıştır. Daha sonra hangi dijital prova sisteminin hangi baskıya daha yakın sonuç verdiği yapılan ölçümlere dayanılarak elde edilmiştir. Sonuç olarak, inkjet sürekli ton (continuous tone) provalarının daha iyi sonuç vermekle beraber ofset ve flekso baskı için alınan tramlı provanın renk tutarlılığını çok fazla etkilemediği bulunmuştur. Elektrofotografik sistemde alınan provalar ise renk tutarlılığı sağlayamamıştır. Bu sistemde sadece ofset baskı için alınan provalar diğerlerine göre daha az sapma gösterdiğinden gazete ve dergi baskıları gibi hızlı üretim yapılan ve ayrıca yüksek kalite beklenmeyen durumlarda kullanılabileceği bulunmuştur.

DETERMINING OF DIGITAL PROOFING SYSTEM CHOOSING CRITERIA ACCORDING TO PRINTING SYSTEMS Nowadays, all printing companies that care quality want increase pleasure as minimize cases with customers. Accordingly, Proofing has the most important mission that provides to the printing company and costumer make necessary corrections seeing the work previously. Many digital printing technologies are also used as a proofing system. Inkjet and electrophotographic systems that loom large in the digital printing systems take place on the top of proofing area. Several RIPs are used with this proofing machines as a software. Printing companies use that proofing software to get correct colors and can receive customer’s approval. With this study, general information was given about digital printing technologies and proofing systems. Proofing was made as profiling of test prints that had been printed by running two different proofing technologies. Then, based on measurements made which proofing system is more well adjusted for which printing technologies are acquired. In conclusion, it was found that the inkjet continuous tone proofs give better results providing the closest match to the original. The inkjet halftone proofs for offset and flexo printing shows no improvement in color over the continuous tone proof. The proofs made by electrophotographic system did not match with the original. So the system can be use for high speed offset productions and also the jobs that not require high quality such as newspaper and magazine prints. Of all the profiles that were printed on this system the offset proofs shown less color deviation than the others.
Keywords: Baskı; Dijital Baskı; Matbaa