The moderating effects of motivational orientations and role ambiguity on the relationship between personality and job performance - Selengil, T. Serdar (My University, 2004)
Yapılan araştırmalar, kişilik özellikleriyle iş performansı arasında tutarlı ilişkiler olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bunula birlikte, kişilik değişkenlerinin performans kriterleri üzerinde ne şekilde etkili olduğu konusu hala çok net değildir. Bu amaçla, kişilik özelliklerinin, iş performansını etkilediği mekanizmaları incelemeyi hedefleyen araştırmacılar, bazı moderatör değişkenlerle ilgili çalışmalar yapmaktadırlar. Bu bağlamda bazı araştırmacılar, kişilik özelliklerinin, bireyin çalışma motivasyonu ile girdiği etkileşimler aracılığıyla performans sonuçları üzerinde etkili olduğu konusunda fikir birliğine varırken, diğer araştırmacılar, bazı durumsal değişkenlerin söz konusu mekanizmalar içerisindeki etkilerini incelemektedirler. Bu çalışma, motivasyon yönelimi ve rol uyumsuzluğu değişkenlerinin, kişilik özellikleriyle iş performansı arasındaki ilişki üzerinde yarattığı etkileri araştırmayı hedeflemektedir. Yapılan hiyerarşik regresyon analizleri, motivasyon yönelimi ve rol uyumsuzluğu değişkenlerinin, kişilik özellikleriyle rol performansı ilişkisi üzerinde etkili moderatör değişkenler olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Sonuçlar ayrıca, kişilik ve motivasyon değişkenleriyle, rol performansı arasındaki ilişkinin, meslek spesifik nitelikleri olduğunu göstermektedir. Araştırmanın bir diğer dikkate değer sonucu, çalışanla yöneticisi arasındaki rol uyumsuzluğunun, çalışanın performans sonuçları üzerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır ve bu sonuç, araştırmada yer alan meslek gruplarının tümü için tutarlıdır. Research clearly shows that there are consistent relationships between personality and job performance. However, it is less clear how the personality variables affect performance criteria. Recently, efforts have been made to examine the mechanisms through which personality traits influence job performance and researchers attempt to identify moderator variables in order to understand such mechanisms. In this respect, some researchers agree that personality traits affect job performance through person's work motivation and other researchers investigate the moderating effects of situational variables. The purpose bireyin of the present study is to build on current research by investigating the moderating effects of motivational orientations and role ambiguity on the relationships between personality and job performance. The results of hierarchical regression analyses clearly demonstrate that, both motivational orientation and role incongruity variables were effective moderators of the relationships between personality traits and role performance. Results also showed that the predictive characteristics of personality traits and motivational orientations for role performance varied accross occupations, which revealed the linkages between these variables and role performance were context specific. Another noteworthy result of the study was that the role incongruity between an employee and his or her manager have adverse effects on the emloyee's performance, this result was consistent across occupational-samples.
Keywords: Örgütsel Davranış