Bilişim teknolojilerinin toplumu etkileme düzeyinin bilim kurgu filmleri açısından incelenmesi - Gülen, Habibe (My University, 2016)
Bilimkurgu filmlerinde düşünceler, hayaller ve geleceğe dair öngörüler paylaşılmaktadır. Günlük hayatta kullanılan, üzerinde çalışılan bilişim teknolojisi ürünlerin kendisi ya da benzerleri daha önce bilimkurgu filmlerinde görülmektedir. Star Trek adlı bilimkurgu filmindeki “ışınlanma”nın gündelik hayatta kullanılacağına dair beklenti oluşmuş bulunmaktadır. Ev, işyerleri ve yol güvenliği için kurulan kameralar bilimkurgu filmi 1984’ü hatırlatmaktadır. Hayatı kolaylaştırdığı, güven verdiği için tercih edilen bilişim teknolojileri, beyaz perdede inşa edilen rıza imalatıyla arzu nesnesi haline getirilmekte ve tüketilmektedir. Bu tez, bilişim teknolojilerinin toplumu dönüşüme zorlayıp zorlamadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bilişim teknolojilerinin, bilimkurgu filmlerinde kullanıldığı kavram ve kuramlardan hareketle toplumu etkileme düzeyini ölçmeye çalışmaktadır. Bilimkurgu filmleri, bilişim teknolojilerinin gelişimine ön ayak olmakta ve toplumu gelişmelere hazırlamaktadır. Çalışma neticesinde toplumun bilişim teknolojileriyle barışık yaşadığı, dönüşüme gönüllü olarak ayak uydurduğu, bilimkurgu filmlerin tüketime yönelik rıza oluşturduğu, toplumun gözetim ve denetim olgularına ‘güvenlik’ gerekçesi ile sahip çıktığı ve bu tür olguların tehlike olarak karşılarına gelmelerinden rahatsız olduğu sonucu ortaya konmaktadır. Teknolojileri, Bilimkurgu Filmi, Bilişim Toplumu Study on the level of effect of Information Technologies on society regarding science fiction movies

Products used in daily life or similar products we worked on information technology previously we have seen in science fiction movies. Benefitting from the science fiction movies, our thoughts, our dreams and our predictions for the future we share. While waiting in traffic in our vehicle, as in “Star Trek” movie, we expect the “teleportation” to happen at once. Or in every moment, in everywhere, realize that get tracked by the “1984” movie, we find ourselves setting up the sentence “Big brother is watching us”. But to what extent are influenced by science fiction movies? Did we feed the hopes for the future or if we concerned? Information technology Does it make our lives easier or transforms us into one of the gears of the system? This thesis aims to demonstrate that the information technology transformation of society breaking force. Concepts and theories used in science fiction movies of that is trying to measure the level of information technologies affect society. Result of the studies community lived in peace with the information technology, the pace of transformation as a volunteer, he is hopeful about the future and not to the case against the dangers of surveillance has emerged as a result it is not even bother. Information Technologies, Science Fiction Movies, Information Society
Keywords: Bilişim; Sosyal yönleri; Teknoloji